1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Teka – компанията, която влезе в 200 милиона домакинства за последните 100 години

Корпоративни истории
 

Развитието на Teka през цялата история е тясно свързано със спорта

 

Можете ли да си представите как са изглеждали кухните в домовете ви преди цели 100 години. Вероятно, не!

Някои брандове са част от създването на бита на обществото толкова дълго, че е трудно да си представим какъв е бил животът преди тях. Годишнините ни напомнят, че някъде там в миналото всичко започва от един смел предприемач с иновативна идея. През 2024 г. Teka – компания лидер в цялостните решения за кухня, се присъединява към клуба на стогодишните компании, които в съвременния свят не са особено много на брой.

През тази година компанията ще организира серия от събития в целия свят чрез някои от своите официални представителства, а кулминацията ще бъде специално честване в Мадрид, Испания.

В своята 100-годишна история Teka е продала повече от 300 милиона продукта по целия свят. Силното навлизане на марката на Иберийския полуостров доведе до това, че нейните модели се откриват в половината испански и португалски домове, както и в 200 милиона домакинства по целия свят.

В момента Teka продава продуктите си в над 150 страни на 5 континента и разполага с 10 фабрики в Европа, Азия и Америка, 35 дистрибуторски центъра и 6 центъра за върхови постижения и изследвания. Работна сила наброява повече от 3000 служители по целия свят.

История на компанията

Създадена от Карл Тийлман през 1924 г., Teka първоначално започва своята дейност като производител на селскостопански машини. Четири години по-късно Вили Тийлман, братът на Карл, идва в компанията, за да управлява нова фабрика, посветена на производството на емайлирани фурни.

Още през същата година от нея излизат първите уреди. През 1955 г. Хелмут Клайн се присъединява като мениджър. Появява се тандемът Тийлман – Клайн, а техните инициали дават търговското наименование на компанията. Специализирана в продукти от неръждаема стомана, фирмата е първата, която произвежда мивки с този материал, разработвайки продукт, който предизвиква революция. През 1968 г. също Teka става пионер и в производството на мивки от неръждаема стомана за вграждане.

В областта на домакинските уреди Teka е първата компания, която започва да произвежда готварски плотове от неръждаема стомана през 1959 г., продукт, който е широко приет на пазара благодарение на лесното почистване, устойчивостта и издръжливостта на този материал. Teka обогатява непрекъснато каталога си.

През 1964 г. марката започва своето разпространение в Испания, а през 70-те години на миналия век започва своята международна експанзия, първо с присъствие на европейските пазари, а малко по-късно и в Америка, Азия, Африка и Близкия изток.

През 1978 г. фирмата патентова първия газов кухненски плот за вграждане, който представлява иновация в кухненския дизайн, тъй като дотогава кухните се продават заедно в комплекти, включващи фурна и плот, които заемат твърде много място. Производството му започва едновременно през 1983 г. във фабрики в Германия и Испания, за да отговори на голямото търсене, появило се на пазара.

През 1984 г. Teka отново е начело на решаващ процес - започва производството на първите микровълнови фурни в Европа, което улеснява достъпа до този вид уред на потребителите на континента. Дотогава микровълновите фурни са били непознати за широката публика, тъй като е бил необходим внос от САЩ, а самите уреди са били с изключително висока цена.

Teka осъществява подкрепа на отбори в различни спортни дисциплини

Развитието на Teka през цялата история е тясно свързано със спорта. Повече от 60 години марката осъществява подкрепа на отбори в различни спортни дисциплини. През 80-те и 90-те години компанията се превръща в един от най-големите спортни спонсори в света, подкрепяйки в Испания Racing Santander (футбол) и Real Madrid (футбола и баскетбол). Освен това основава собствен хандбален клуб, отбор по колоездене и присъства в рали „Дакар“, Moto2, поло серии, хокей на лед, SuperCross и дори в Зимните олимпийски игри.

През последните години компанията е силно ангажирана с иновациите и пускането на нови продукти. През последното десетилетие Teka получи повече от 40 награди за дизайн и иновации за продукти като фурната SteakMaster, фурната MaestroPizza и колекцията Infinity G1 Edition. Всички те изпъкват със стилен дизайн и се стремят да отговорят на новите нужди на потребителите, които вече възприемат домовоте си като социално и развлекателно пространство, а кухните се превръщат в истински емоционален център на семейния и личен уют.

*Материалът е подготвен със съдействието на Teka

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии