1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Русия поема контрола над Danone и Carlsberg в страната

Корпоративни истории

Звената са поставени във "временно управление" на държавата със заповед на Владимир Путин

Русия пое контрола над руските филиали на производителя на кисело мляко Danone и бирената компания Carlsberg, казва BBC.

Звената са поставени във "временно управление" на държавата с нова заповед, подписана от руския президент Владимир Путин. Москва въведе правила по-рано тази година, които й позволяват да конфискува активи на фирми от "неприятелски" страни.

Това се случи, след като много компании спряха бизнеса си в Русия след началото на войната в Украйна.

Какви санкции се налагат на Русия?

Danone и Carlsberg бяха в процес на продажба на своите руски активи.

Заповедта от неделя поставя акциите на Danone в Русия и пивоварните Baltika, собственост на Carlsberg, под контрола на руската агенция за имоти „Росимущество“.

Базираната във Франция Danone, която започна процеса за продажба на руския си бизнес миналия октомври, заяви, че "в момента проучва ситуацията". Фирмата добави, че е "готва да предприеме всички необходими мерки, за да защити правата си като акционер в Danone Русия ".

Carlsberg заявиха, че не са получили "никаква официална информация от руските власти относно президентския указ ". Датският пивовар каза също, че е завършил "процес" за отделяне на руското звено от останалата част от компанията. Миналия месец компанията подписа споразумение за продажбата на Baltika Breweries, но все още не е приключила сделката.

Снимка: iStock

През април Путин подписа заповед, позволяваща на Русия да поеме временен контрол над чуждестранни активи в отговор на действията на САЩ и други страни, които според Русия са „недружелюбни и противоречат на международното право“. Също през април беше обявено, че руските звена на две енергийни компании - германската Uniper и Fortum от Финландия, са поставени под държавен контрол.

Подразделението на Danone в Русия е най-голямата млечна компания в страната с около 8000 служители. Очакванията са продажбата на бизнеса да доведе до удар от 1 млрд. евро за Danone.

Междувременно дъщерното дружество на Carlsberg Baltika произвежда някои от най-разпознаваемите марки бира в Русия, с 8400 служители в осем завода.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии