1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Радостин Кузманов: Ива е единственият човек, който остана до мен, когато фалирах (ВИДЕО)

Радостин Кузманов: Ива е единственият човек, който остана до мен, когато фалирах (ВИДЕО)

С 0 лева капитал преди 5 години инфлуенсърите стартират спортен бранд след неуспешно партньорство

Спортът е водещият принцип в живота на инфлуенсърите Ива и Радостин Кузманови, а двамата признават пред камерата на businessnovinite.bg, че, дори най-студеното време не може да ги накара да пропуснат ден в залата.

Като първия от двамата, който се запалва по фитнесa, Радостин е и двигателя на идеята за създаването на собствен бранд спортни дрехи и аксесоари. Успешните видеа и аудиторията, която натрупва като инфлуенсър, го вдъхновяват да предложи на последователите си нещо, което да носят, за да може да се почувстват приобщени към идеята му и онова, което прави във фитнеса.

Снимка: Евгений Милов

„Когато бях по-малък, много често си представях как искам да създам марка за спортно облекло. Навремето не спортувах фитнес, т.е. не тренирах с тежести, но карах BMX и си представях как един ден ще създам марка за хора, които карат BMX. След като започнах да тренирам с тежести, започнах да си представям марка за фитнес“, разказва Радостин за първите му мечти да се занимава с бизнес.

С набирането на популярност той решава, че е време да направи и нещо свое. Започва с базови модели и принтиране на щампа върху тях, подобно на много инфлуенсъри.

„Тогава бях си измислил едно супер тъпо име, което явно е първото нещо, което ми е дошло. Имах и супер тъп дизайн на логото, но това беше, от което разбирах, но хората купуваха“, казва той.

Снимка: Евгений Милов
История за възход и падение

Успехът му позволява да се замисли върху нещо по-голямо и заедно с човека, който го снабдява с  дрехи, решават да станат бизнес партньори.

„Понеже аз бях изключително млад и зелен на 18-годишна възраст и глупав, съответно, направих много грешки в това партньорство, които след 3 години ми изядоха главата. Разбрах в какъв „филм съм се вкарал“ и осъзнах, че това, което съм направил, е изключително неправилно, защото съм се вкарал в много неизгодна ситуация от гледна точка на бизнес, договори и въобще да присъствам юридически във фирмата“, разказва той за най-трудния си период.

Така се ражда първата фитнес марка в България, а Радостин, осъзнавайки, че това партньорство не се развива, както трябва, през 2019 г. изцяло излиза от бизнеса.

„Казах си: „Аз не мога да продължавам по този начин и да продължавам това партньорство, защото то ме изяжда емоционално, физически и психически и просто започва да ме срива. Излязох от партньорството. Изгубих изключително много и понеже бях млад и зелен, не взех най-правилните мерки да изляза от това партньорство чисто документално и юридически. Общо взето изгубих всичките си спестявания“, разказва той. „Казах си, че няма да се отказвам. Очевидно, че това беше най-скъпия ми урок в живота“.

Снимка: Евгений Милов

Точно заради цялото това „прераждане“, което му се налага да преживее, решава, че новият бранд, който ще създаде с помощта на любимата му Ива, ще се нарича Genezis (раждане на живота, начало на нещо ново). Макар и трудно, той успява да остави емоциите и чувствата от провала в миналото и се фокусира върху новия бранд.

„Имах 0 лева капитал. Буквално имах пари само да регистрирам фирмата и да запазя патента“, казва той, а Ива е единственият човек, който остава с него в този период.  

„Когато паднах и изгубих много, често това са моментите, в които хората, които са имали нещо против теб си казват: „Сега ще го смачкаме, сега ще се възползваме от него в този уязвим момент. Много хора ме предадоха, но тя беше единственият човек, който остана до мен“, си спомня Радостин.

Ива е човекът, който в тази трудна ситуация му казва, че вярва в него и го подкрепя, макар че в онзи период двамата са заедно само от година.

Снимка: Евгений Милов

Десетки хиляди левове са нужни за новия старт. Първата рискова стъпка на Радостин е да поръча колекция за 35 хил. лв., а Ива е един от първите инвеститори с всичко, с което разполага, което е знак и за Радостин, че това е неговият човек.

„Когато тя ме видя в най-ниското ми ниво. Когато бях демотивиран и бях долу, въпреки това остана с мен. Това е човек, който заслужава да бъде с мен, когато съм горе“, разказва той, а очите на Ива се насълзяват докато го слуша.

„Моята роля е да го подкрепям, защото това е неговата мечта и аз като най-добър приятел, защото и до ден днешен смятам, че на първо място сме най-добри приятели“, обяснява тя за решението си да го подкрепи. „Просто си казах, каквото и да реши аз съм до него“.

Генезисът на Genezis

Брандът е на пазара вече 5 години. Първите години изборът на моделите и цветовете остава в ръцете на Радостин, но вече задачата е разпределена между двамата.

„Все още в началото се борех с това да мога да делегирам нещата, които правя на някой друг. Бях one man show, както се казва, стараех се да правя всичко и всичко да е под мой контрол“, казва той за начина, по който стигат до решения за дрехите, а Ива има основната заслуга в избора на женския асортимент.

Профилите на двамата в Instagram са основната реклама на бранда, но често работят и с други инфлуенсъри.

Защо двамата смятат, че брандът трябва да не се асоциира само с техните имена, а може да стане нещо много по-голямо, гледайте във ВИДЕОТО!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии