1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

КЗК разреши на компания от Обединените арабски емирства да придобие водещ дял в Yettel

Корпоративни истории

Извън сделката остават "БТВ Медиа Груп" ЕАД и активите на групата в Чехия

Комисията за защита на конкуренцията е разрешила на "Емирейтс Телекъмюникейшънс Груп Къмпани Пи Джей Ес Си" (Emirates Telecommunications Group Company PJSC), да придобие 50% плюс една акция в телeкома Yettel, съобщи регулаторът, оповестявайки свое решение от 15 февруари, цитирано от БТА. В резултат на сделката чешкият конгломерат PPF Telecom Group B.V. ще бъде в позиция на миноритарен акционер.

Сделката отразява опита за навлизане на арабската компания в Европейския съюз чрез придобиване на повечето от активите на чешката група в региона на Централна и Югоизточна Европа, което означава дялове в мобилни оператори в няколко държави. 

Извън сделката остават "БТВ Медиа Груп" ЕАД и активите на групата в Чехия, включително мобилният оператор там O2 и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN, които продължават да са чешка собственост. 

Уведомителят посочва, че планираната концентрация е в съответствие със стратегическия му план да ускори международния си растеж и да диверсифицира дейността си в нови географски региони. Придобиваната група, обхващаща четири държави, се отличава с добре балансирана структура, подкрепена от стабилни макроикономически основи, както и от стабилни валути. Пазарите, на които оперира, се характеризират със стабилна регулаторна среда, здравословна конкуренция и атрактивна възвръщаемост, пише в решението на КЗК.

Сделката също така дава възможност на Emirates Telecommunications Group Company PJSC и на Групата PPF, която е водещият инвеститор в региона, потенциално да си партнират при по-нататъшни възможности за разширяване. 

Придобиваната група е активна в България при предоставянето на далекосъобщителни услуги (чрез Yettel) – мобилни и фиксирани гласови телефонни услуги; услуги за гласови съобщения; услуги по предоставяне на линии под наем на дребно и на едро; мобилен и фиксиран достъп до интернет и пренос на данни; пренос и разпространение на телевизионни програми; както и активни и пасивни услуги в областта на изграждането на телекомуникационна инфраструктура (чрез "Цетин България"), се посочва още в решението. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии