1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Най-богатата жена в Източна Европа насочва империята си за $43 млрд. на Запад

Свят

Днес тя е синоним на успеха на семейния бизнес. Знаете ли коя е?

Когато най-богатият човек в Източна Европа Петр Келнер загина при катастрофа с хеликоптер, много малко хора бяха чували името на съпругата му. Днес Рената Келнерова е наследник на състоянието му и най-богатата жена в Източна Европа, като нетното състояние на семейството ѝ се оценява на 11,8 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Много неща се промениха през трите години след смъртта на Петр Келнер. Рената Келнерова сега е синоним на успеха на семейния бизнес, PPF – базираната в Прага империя за телекоми, медии и електронна търговия, днес осигурява работа на 61 000 души и оперира в 25 страни.

С активи за 43 млрд. долара PPF се очертава като един от основните победители след прехода в Чехия, успех, който покойният съпруг на Келнерова засили, като разшири компания към бързо растящите пазари в Русия и Китай. Но след като войната на Русия в Украйна промени геополитиката и бизнеса, много компании, включително PPF, сега отдават приоритет на растеж по-близо до дома.

В размяна на имейли с Bloomberg News — първите й публични коментари пред медиите, откакто пое PPF — Келнерова разказа за предизвикателния период, който е прекарала, запознавайки се със сложните операции на компанията след внезапната смърт на съпруга си.

„Първият приоритет беше да се осигури стабилността на PPF и след това да започнем отново да развиваме бизнеса“, казва тя пред Bloomberg. „Осъзнах, че PPF е личнa кауза за мен и че моята задача е да подготвя нашите деца, така че те да имат възможността един ден сами да поемат ръководството на групата.“

Откакто пое контрол, Келнерова сложи своя отпечатък върху компанията. Под нейно наблюдение беше осъществено голямо оттегляне от Азия – ключов източник на приходи преди време, и тя пренасочи вниманието отново към западните пазари. Келнерова избра нов главен изпълнителен директор Иржи Шмейц и се раздели с някои от близките съдружници на съпруга си. Тя осигури пълната семейна собственост върху компанията, като изкупи дяловете на миноритарни акционери, след като включи себе си и трите ѝ дъщери в борда на директорите на нова холдингова компания, която пое всичките им активи.

Сега най-богатата жена в региона – нетното състояние на семейството ѝ е около 11,8 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, посвещава все повече време на вземането на ключови инвестиционни решения.

Под ръководството на Келнерова PPF финализира няколко големи сделки, включително съгласие за продажба на контролния дял в телекомуникационните операции в Източна и Централна Европа на стойност 2,15 милиарда евро на Emirates Telecommunications Group Co в Абу Даби. Подразделението за потребителско финансиране на компанията, Home Credit Group BV, също се съгласи през 2022 г. да продаде своя филипински и индонезийски бизнес в сделки на стойност около 615 милиона евро (669 милиона долара).

Това помогна за увеличаване на рентабилността на PPF до нивата отпреди пандемията, с нетен доход за първото полугодие от 709 милиона евро през 2023 г. Това е в сравнение със загуба от 406 милиона евро предходната година, най-вече поради скъпоструващо изтегляне от Русия.

Въпреки че все още няма точен график за пълното излизане от Азия, "основният фокус на нашия бизнес се премества на запад през последните три години", каза Келнерова.

С допълнителни пари в брой и по-високи лихвени проценти, които натежават върху оценките на частни и публично търгувани активи, PPF открива в Европа нови цели за придобиване. Най-голямата му покупка досега е придобиването на дял в InPost SA, полска компания за електронна търговия и дял в немския телевизионен оператор ProSiebenSat.1 Media SE.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии