1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Всеки втори служител у нас се оглежда за по-добра работа

БГ Бизнес

Едва 12% от работниците предпочитат работа в офис

Цели 54% от служителите у нас се оглеждат за нова работа, докато са на настоящата си позиция. За сравнение, този дял в предходното годишно проучване на компанията е бил едва 33%, което свидетелства за все по-голяма динамика на талантите на трудовия пазар в страната, сочи проучване на българския стартъп nPloy. 

В рамките на 3-месечен период (края на 2023 - началото на 2024 г.) в проучването взеха участие малко над 1400 служители и повече от 150 HR специалисти. Двете аналогични анкети позволяват да сравним очакванията и нагласите на двете страни на пазара на труда у нас.

Липсват ли квалифицирани кадри? Над 50% от анкетираните HR специалисти смятат, че има достатъчно квалифицирани специалисти за техните позиции - значително повече от 34%, които са били на същото мнение през 2022 г. Въпреки цялостната положителна картина, работодателите споделят и кои са сферите, в които най-трудно се намират подходящи кадри. Очаквано класацията води IT секторът с 48%, след което се нареждат Счетоводство, финанси и одит (26%) и Инженерство и техника (20%)

Посочва ли се заплата в обявата за работа? Показателно е, че 20% от анкетираните кандидати изобщо не биха кандидатствали по обява, ако заплатата не е посочена в нея, а други 14% се колебаят. И въпреки че 64% от HR специалистите осъзнават колко важно е за кандидатите да виждат заплатата за позицията, едва 6% споделят точната сума в обявите си, а 41% посочват диапазон на възнаграждението. Според 40% от анкетираните рекрутъри, корпоративната политика на компанията не позволява обявяване на заплатата. 

Модел на работа

Хибридния модел на работа предпочитат 66% от анкетираните, след което се нарежда изцяло дистанционната работа с 22%. Моделът от офис предпочитат едва 12% от талантите. При компаниите отново води хибридния модел с (66%), но за разлика от талантите, доста повече работодатели (37%) залагат изцяло на работа в офис и само 16% на изцяло дистанционна работа. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии