1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Над 80% от водата в Африка е за селското стопанство - внасяме повечето си цветя от там (ВИДЕО)

Над 80% от водата в Африка е за селското стопанство - внасяме повечето си цветя от там (ВИДЕО)

Петър Нефтелимов и Йоана Ушакова създават проекта "Цвете в епруветка" за намаляване количествата вода за поливане

 

Знаете ли, че през 2018 г. цветята за Свети Валентин, отгледани в Колумбия и пренесени до летища в САЩ, са произвели около 360 000 метрични тона CO2?

За да го поставим в перспектива, това е приблизително еквивалентно на 78 000 автомобила, карани за една година. А какво остава за останалите дни в годината и то в световен аспект, задава въпроса Петър Нефтелимов.

Снимка: "Цвете в епруветка", личен архив

Младият учен и предприемач е основател на стартъпа „Цвете в епруветка“. За иновативната идея вече ви разказахме в поредицата ни ESG. Партньор на Петър в това предизвикателство е Йоана Ушакова. Двамата се срещат в университета и бързо успяват да намерят пресечната точка между биологията и бизнеса.

„Както всеки орган в човешкото тяло не може да функционира самостоятелно, а е в тясна зависимост с други, за да изградят един работещ организъм, така и хората, които споделят общи интереси, изграждат партньорства“, казва Петър.

"Цвете в епруветка"

През последните години България се превръща във все по-добро място за стартиране на бизнес, благодарение на различни организации, подкрепящи младите предприемачи.

„Това, че дори в Биологически факултет вече има специалности с бизнес насоченост е добър знак, че наистина науките стават интердисциплинарни и се предлага на младите цялата картинка, както и възможностите за осъществяване техните собствени идеи и проекти“, пояснява биологът.

Снимка: "Цвете в епруветка", личен архив

Колкото до предприемаческата им идея – в повечето региони по света над 70% от наличната прясна вода отива за напояване на селскостопански култури, включително на цветя.

За Европейския съюз е 31%, а за България е 15%, което не е толкова странно, защото над 80% от цветята на българския пазар са внос, най-вече от Африка, където процентът на прясната вода, отиваща за селско стопанство, е 83.

„Мисията на „Цвете в епруветка“ е намаляване на площите за рязан цвят, големите количества вода за поливане и въглеродните емисии от авиотранспорт“, допълва Йоана.

Снимка: "Цвете в епруветка", личен архив

И за да си представим как се случва процесът, тя ни разяснява, че инвитро растенията се използват за бързо и контролирано размножаване на различни видове растения. Така се защитават изчезващи цветя, освен че се задоволяват и нуждите на пазара.

„Постепенно се адаптират към външни условия, след което се пресаждат в саксии или се отрязват, за да стигнат до крайните клиенти по целия свят“, допълва Петър. Иновацията в продукта е в това, че растението в епруветка цъфти, прецъфтява и пак цъфти.

Снимка: "Цвете в епруветка", личен архив

Хората все повече припознават идеята за отглеждането на цветя по този метод. И продуктът на Петър и Йоана стига до много потребители, включително и до корпоративни клиенти.

„Най-хубавото в предприемачеството е, когато радваме хората. В това виждаме смисъл. Вярваме също, че това, което правим е уникално и различно“, категорични са двамата учени.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии