1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Ива и ИИ помагат на хората в нужда

Корпоративни истории

„Хората в кръговрата“, се казва нейната компания, която вече 6 години осигурява работа на бежанци

Изкуственият интелект навлезе със замах в потока на най-важните теми, но… дали няма и негови страни, които не познаваме достатъчно добре?

Снимка: Дигитални истории

Ето тук идва историята на Ива Гумнишка, която намери начин най-високотехнологичната индустрия да помага на хората, които имат най-голяма нужда и в същото време фирмите да печелят от това… направо невероятно, нали?

Снимка: Дигитални истории
Естествен поглед

Humans in the loop – „Хората в кръговрата“, се казва нейната компания, която вече 6 години осигурява работа на бежанци, на крайно бедни хора от различни точки по света, също и там, където има войни. Дава надежда именно на онези, които имат нужда от препитание и нов старт по цял свят – от Афганистан до Венецуела. Докато в същото време помагат в развитието на най-модерните технологии.

Днес новините за изкуствения интелект са навсякъде, а едно от най-впечатляващите му приложения е „компютърното зрение“ – способността алгоритмите да обработват изображения – да преценяват какво е на кадъра, кой е на снимката. За да бъдат обучени, те разчитат на огромни обеми от данни – хиляди, понякога и милиони снимки. Именно тук се включват Ива и нейните „хора в кръговрата“ – те помагат с анотирането – благодарение на тях е описано какво се вижда на огромен обем изображения и алгоритъмът се учи да се справя със задачата си.

Снимка: Дигитални истории

За начинанието си Ива получава многобройни награди, неотдавна участва на събитие на световноизвестните ИИ изследователи Андрю Енджи и Робърт Мънроу.

И!И?

Откакто компанията е създадена, тя е осигурила работа на над 1000 човека, разказва Ива Гумнишка. Не всички от тях в момента работят активно – около 200 са по проекти постоянно. „Нещата се развиват, но в един момент решихме да спрем да се разрастваме бързо, като се фокусираме върху хората, с които вече работим. Непрекъснато имаме интерес към нови пилотни проекти, с нас се свързват още организации. Има голям интерес, но в момента нямаме достатъчно работа за всички и това е най-големият ни проблем“, допълва предприемачката.

Най-големите групи са в Сирия и в България, има по-малки в Афганистан, Египет и Ливан. Наскоро са направили пилотни проекти в Молдова и Украйна, но само за обучение. Има и нови малки екипи в Колумбия, Венецуела, Филипините, а следващите стъпки се очакват в Кения и Уганда.

Всички работят онлайн и от разстояние, това, че хората са в различни държави, е и предимство, защото по анотирането на данните работят различни групи, което ги прави по-представителни.

Снимка: Дигитални истории
Очи в очи

„Не работим с хората индивидуално, винаги имаме един местен мениджър, който управлява екипа. Стремим се да си подбираме мениджърите, да споделяме една и съща мисия, те също да имат силно изразен интерес към тази индустрия“, казва Ива. „Единствено в България, защото ние сме си локалните мениджъри, си комуникираме директно с хората“.

Заплащането е стандартизирано – 4 евро на час, което за много от държавите е съвсем приличен доход. „Това е идеята – да е достъпен тип работа, която може да се извършва от всеки, независимо дали говори английски, дали може да работи с компютър. Нещо като въведение в онлайн света с идеята след това човекът да си потърси следваща работа“, допълва създателката на Humans in the loop.

„Не винаги се получава, много от хората, откакто започнаха с нас през 2017 г., продължаваха да работят доста години, макар че се опитвахме да ги окуражим да потърсят друга работа. Просто е трудно да намериш нещо, което можеш да работиш от вкъщи, да е на гъвкаво работно време“.

Снимка: Дигитални истории
Какво е усещането да дадеш препитание на 1000 души, пръснати по света? Кои са най-интересните проекти, по които е работил екипът? Докога хората ще са нужни в цикъла на развитие на технологиите? Как бихме могли да превърнем онлайн света в едно по-справедливо и равноправно място?

Отговорите на Ива Гумнишка четете в интервюто ѝ за сайта Дигитални истории!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии