1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

Eleven Ventures засилва фокуса върху AI и включва Светозар Георгиев като партньор

Корпоративни истории

Eleven Ventures е фонд за рисков капитал, който направи първото публично предлагане в региона, като регистрира портфейл от над 20 компании на БФБ

Eleven Ventures, водещ фонд за дялово инвестиране в Централна и Източна Европа, обяви присъединяването на предприемача Светозар Георгиев като партньор. С това назначение Eleven разширява фокуса върху изкуствения интелект (AI), отчитайки трансформиращото въздействие, което той има върху ключови индустрии като финансови технологии (Fintech), здравеопазване, бъдещето на работата (Future of Work) и бъдещето на храната (Future of Food).

Кой е Светозар Георгиев?

Богатият професионален опит на Светозар Георгиев включва основаването на образователната институция Telerik Academy, технологичният хъб Campus X и софтуерната компания Telerik. Светозар ще поеме поста от май 2023 година от един от досегашните партньори в Eleven - Васил Терзиев

Като съосновател и един от изпълнителните директори на Telerik, Светозар има съществена роля в превръщането на компанията от стартъп в глобален пазарен лидер с над 850 служители в 11 офиса по света. Той е и председател на BESCO - Българската асоциация на предприемачите, заместник-председател на фондация "Заедно в час" и член на Борда на настоятелите на Американския университет в България.

През месец април Eleven привлече и визионера предприемач Петър Петров за Chief AI Officer, който да отговаря за подпомагането на стартиращите компании по техния път към създаването на иновативен и съобразен с потенциала на изкуствения интелект устойчив бизнес. Петров ще работи в тясно сътрудничество със Светозар Георгиев и целия лидерски екип на Eleven за изпълнението на амбициозната мисия на фонда.

Eleven Ventures се насочва към изкуствения интелект

С тези назначения Eleven опеределя посоката си към бъдещето и помага на стартиращите компании да успеят в ерата на изкуствения интелект.

Фондът планира да подкрепя своите стартъпи в две основни направления - оптимизиране на операциите им чрез използването на изкуствен интелект и интегрирането му в управлението на екипите и ежедневните процеси, както и подобряване на предлагането на основните им продукти с AI.

Част от подкрепата ще включва намиране на нови инструменти за изпълнението на различни задачи, споделяне на успешни примери за интеграция на AI, организация на обучения и тренинги на  предприемачите, както и разработване на методология за оценка на ефективността от прилагането на модерните технологии.

Къде инвестира Eleven Ventures?

През март 2020 г. фондът за рисков капитал направи първото по рода си публично предлагане в региона, като регистрира портфейл от над 20 компании на Българската фондова борса чрез публичното дружество Eleven Capital.

Заедно с Eleven Capital и другите си частни фондове Eleven управлява активи за над 100 млн. евро и е подкрепил редица успешни стартъпи в региона, включително Payhawk, който набра 215 млн. долара при оценка 1 млрд. долара през ноември 2021 г.; Gtmhub, който събра капитал на стойност 120 млн. долара през декември 2021 г.; и SMSbump, който беше придобит от американската маркетингова платформа за електронна търговия Yotpo през 2020 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

"Лукойл" трябва да внесе 13 млн. лв. за февруари във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт

Галерии