Доменико Долче мечтае да работи за Армани, но животът има други планове за него

Корпоративни истории

Големият пробив на Dolce & Gabbana идва през 1989 г.

 

Доменико Долче в Полици Дженероза, Сицилия, през 1958 г. Баща му е шивач, а майка му продава платове и дрехи. Той се премества в Милано, за да посещава училището за моден дизайн Istituto Marangoni, но напуска преди да се дипломира, уверен, че знае достатъчно, за да работи в индустрията. Мечтата му беше да работи за Армани.

Животът обаче има други планове за него. През 1980 г. Долче се запознава със Стефано Габана чрез работодателя на Долче, дизайнера Джорджо Корегиари. През 1983 г. Габана и Долче напускат Корегиари, за да работят сами. След като започнаха самостоятелна кариера, двамата бяха отхвърлени от международната италианска марка Armani. Това отхвърляне обаче е послужило като вдъхновение за тях да създадат своя собствена марка и да оставят своя отпечатък в света на модата.

Две години по-късно те стартират Dolce & Gabbana.

Големият пробив на Dolce & Gabbana идва през 1989 г., когато са поканени да покажат колекцията си на Седмицата на модата в Милано. Колекцията беше хит и дуото бързо се превърна в един от най-търсените дизайнери в света. През 1991 г. печелят наградата Woolmark, която е една от най-престижните награди в модната индустрия.

Марката Dolce & Gabbana е известна със своите луксозни и бляскави дизайни. Дрехите им често са изработени от луксозни материи, като коприна, сатен и кожа. Те също така използват смели цветове и щампи, които придават на дизайна им уникален и привлекателен вид. Марката има широка гама от продукти, включително дрехи, аксесоари, аромати и козметика.

Долче и Габана се стремят да създават дрехи, които карат жените да се чувстват уверени и красиви. Те вярват, че модата трябва да бъде забавна и игрива, и винаги търсят нови начини да изразят своята креативност.

Долче и Габана са не само успешни дизайнери, но и културни икони. Техните дизайни са представени във филми, музикални видеоклипове и модни списания. Те също си сътрудничат с редица други марки, като Coca-Cola и Samsung.

Dolce & Gabbana от 2000 до днес 

Партньорството с Мадона засили още повече популярността на Dolce & Gabbana в началото на 2000-те години. През това време марката получи множество награди и отличия, включително награда „Мъже на годината“ от списание GQ през 2003 г. и най-добри международни дизайнери на наградите Elle Style през 2004 г. 

Към октомври 2015 г. Доменико Долче е 27-ият най-богат човек в Италия с нетно състояние от приблизително 1,74 милиарда щатски долара, според Forbes.

През 2023 г. компанията струва около 5,3 милиарда долара.

През 2013 г. Доменико Долче и Стефано Габана бяха осъдени за укриване на данъци и осъдени на 20 месеца условна присъда в затвора. Италиански съд призна двамата за виновни, че не са декларирали милиони евро приходи, спечелени чрез дъщерна компания на D&G, Gado, базирана в Люксембург. Те отхвърлиха обвиненията и обжалваха делото; през октомври 2014 г. и двамата бяха освободени.

Бизнес Видео Подкаст