1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Искате да знаете заплатите на колегите си: Вече ще бъде възможно

Финанси

Вече няма да бъде тайно кой каква заплата взима

Много компании все още не са прозрачни по отношение на заплатите, за разочарование на служителите, които искат да гарантират, че получават справедливо заплащане, казва CNBC.

В последния ход към повече прозрачност Европейският парламент одобри нови правила, предназначени да помогнат на служителите да получат ключова информация за заплатите.

„Тайната на заплащането ще бъде забранена“, се казва в прессъобщение на Европейския парламент, което обяснява, че работодателите не могат да попречат на работниците си да споделят заплатата си или да проверяват заплатите на други хора. Това означава, че работниците ще имат право на достъп както до подробности за индивидуалното, така и до средното възнаграждение, включително разбивка по пол.

“Структурите на заплащане за сравняване на нивата на заплащане ще трябва да се основават на неутрални по отношение на пола критерии и да включват неутрални по полов признак системи за оценка и класификация на работата“, се казва в изявлението.

Според последните данни на Института за пазарна икономика през 2021 г. средната брутна годишна заплата на дамите в България е била 16 900 лв., а при мъжете - 20 500 лева. В САЩ федералните данни за тази година показват, че жените, работещи на пълен работен ден, са получавали 84 цента за всеки долар от заплатата на мъжа.

Изследванията показват, че прозрачността на заплатите е от ключово значение за премахване на разликата в заплащането между половете, тъй като жените често са по-малко склонни да преговарят за възнаграждението си и са склонни да подценяват себе си. Знаейки какво печелят техните колеги може да помогне за смекчаване на това.

Компаниите в ЕС с разлика в заплащането на жените и мъжете над 5% ще трябва да преминат през оценка на заплатите с представители на служителите и могат да бъдат глобени, се казва в изявлението на Европейския парламент. Но какви ще бъдат точните последици от твърде голяма разлика в заплащането на жените и мъжете зависи от отделните страни членки на ЕС.

Всеки, който е бил негативно засегнат от неравностойното заплащане, ще има право на допълнително обезщетение, гласят новите правила.

Снимка: iStock

„Това законодателство ясно показва, че не приемаме каквато и да е дискриминация в заплащането, основана на пола, в ЕС“, каза датският европолитик Кира Мари Петер-Хансен, която работи по новото законодателство.

Почти половината от страните по света нямат действащи закони, които изискват компаниите да плащат еднакво на всички полове, се посочва в скорошен доклад на Световната банка. Това може да има отрицателно въздействие върху икономическия растеж, добавя той.

И ефектът не е ограничен само до отделни държави. Неотдавнашен доклад на Moody's установи, че разликата в заплащането на жените и мъжете всъщност може да струва на световната икономика цели 7 трилиона долара.

Новите правила обхващат за първи път и правата на небинарните хора и се справят с междусекторната дискриминация, посочва холандският политик от ЕС Самира Рафаела, която също помогна за установяването на новите правила.

„Небинарните хора имат същото право на информация като мъжете и жените. Гордея се, че с тази директива за първи път дефинирахме междусекторната дискриминация в европейското законодателство и я включихме като утежняващи обстоятелства при определяне на наказанията“, каза тя.

Последната стъпка към превръщането на правилата в закон в ЕС сега е официалното подписване от Европейския съвет, който е държавните или правителствените ръководители на всяка от държавите-членки на ЕС.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии