1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

В момента тази валута е най-добре представящата се в света

Финанси

Причината - правителствени мерки срещу широко разпространената незаконна търговия с долари в страната

Пакистанската рупия се възстанови от рекордно ниското си ниво и стана най-добре представящата се валута в света, но според анализатори може още да укрепне, пише CNBC. 

От началото на септември тя е поскъпнала с над 8% и се търгува на ниво от 275 рупии спрямо долара, отбелязвайки най-силния ръст сред останалите валути и изпреварвайки ги, за да се превърне в най-добре представящата се валута през миналия месец.

Това до голяма степен се дължеше на правителствените мерки срещу широко разпространената незаконна търговия с долари. 

"Пакистанската рупия беше най-добре представящата се в световен мащаб през този месец, тъй като правителствената репресия срещу незаконната търговия с долари помогна да се обърне нейната съдба", се казва в доклад на HDFC securities.

Очаква се валутата да продължи да укрепва, като се има предвид продължаването на репресиите и прилагането на държавната политика.

"Това е забележително постижение, тъй като повечето валути, включително тайландският бат и южнокорейският вон
поевтиняха спрямо долара поради спекулациите, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-високи за по-дълго време", се казва още в доклада. 

Според местни медии Федералната следствена агенция на Пакистан е предприела обиск на обменни бюра, участващи в незаконни транзакции с долари, които включват покупко-продажба на долари по неофициални канали без документи.

Една пакистанска рупия се равнява на 0,0067 български лева.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии