1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

След хакерска атака: 115 млн. долара са откраднати от две крипто фирми

След хакерска атака: 115 млн. долара са откраднати от две крипто фирми

Източникът на атаката и се идентифицира и са приложени спешни мерки за защита на потребителските активи

Две платформи за криптовалути, свързани с високопоставения дигитален предприемач Джъстин Сун, са били хакнати с два експлойта, които до момента може да са откраднали около 115 млн. долара, съобщава CNBC.

Oт борсата за дигитални валути HTX, известна преди това като Huobi, хакерите източили криптовалути на стойност около 30 млн. долара. 

Така нареченият блокчейн мост Heco Chain, също е бил атакуван, потвърдиха от HTX. Сун, който е инвеститор в HTX и е свързан с Heco Chain, също потвърди.

Блокчейн мостът свързва различни мрежи, за да позволи бърза размяна и движение на различни криптовалути. Тези вериги се оказаха уязвими към хакерски атаки.

Фирмата за пазарни анализи CryptoQuant оценява, че от веригата Heco са били откраднати криптовалути на обща стойност 85,4 млн. долара. Тя до голяма степен е била деноминирана в стабилната монета USDT
и етер. 

Откраднато е и голямо количество от криптовалутата на ХТХ - HBTC. По данни на CoinGecko цената на HBTC се е понижила с повече от 5% в сравнение с 24 часа по-рано.

HTX съобщи, че идентифицира източника на атаката и "е приложила спешни мерки за защита на потребителските активи". Борсата временно е преустановила услугите по депозиране и теглене на средства както на HTX, така и на Heco Chain като "предпазна мярка".

Компанията също така заяви, че ще "компенсира напълно всички загуби, понесени вследствие на атаката на горещия портфейл". Горещ портфейл се отнася до портфейл за криптовалута, който е свързан с интернет. 

Данните на CryptoQuant показаха, че през последните няколко часа от борсата HTX са били преместени около 11 100 токена етер. Това е криптовалута на стойност около 23 млн. долара и е резултат главно от хакери, които са откраднали цифровите монети, както и от няколко потребители, които са се опитали да получат парите си от борсата, заяви говорител на CryptoQuant пред CNBC.

Анализаторът на CryptoQuant Брадли Парк заяви, че хакерите прехвърлят откраднатите си активи в по-ликвидния актив етер, тъй като стабилните монети USDT и USDC могат да бъдат замразени.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии