1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Глоба от 4,3 млрд. долара за крипто борса - позволила на "Хамас" и ИДИЛ да получават средства

Глоба от 4,3 млрд. долара за крипто борса - позволила на "Хамас" и ИДИЛ да получават средства

Binance не е докладвала за над 100 хил. подозрителни трансакции, включващи терористични групи, софтуер за откуп, материали за сексуална експлоатация на деца и измами

Крипто борсата Binance постигна споразумение с регулаторните органи на САЩ, включително министерствата на правосъдието и на финансите, за плащане на глоби в размер на 4,3 млрд. долара за нарушаване на законите за борба с изпирането на пари и санкциите, пише Business Insider.

Снимка: iStock

Чангпенг Джао, съосновател на Binance и централна фигура в света на криптовалутите, също се оттегля от поста главен изпълнителен директор в рамките на споразумението.

Министерството на финансите заяви, че Binance не е докладвала за над 100 000 подозрителни трансакции, включващи терористични групи, софтуер за откуп, материали за сексуална експлоатация на деца и измами

Основното сред тях е обвинението, че Binance е била използвана за изпращане на пари на бригадите "Ал Касам", бойното крило на "Хамас", Палестинския ислямски джихад, Ал Кайда и Ислямска държава в Ирак и Сирия.

Транзакциите с "Хамас" са признати през февруари 2019 г. от тогавашния главен служител по съответствието на Binance, Самуел Лим, според иск на Комисията за търговия със стокови фючърси, подаден през март срещу криптоборсата. 

Лим е бил уведомен за "транзакциите на Хамас" и е отговорил, като е казал, че терористите често изпращат "малки суми" пари, защото "големите суми представляват пране на пари", се казва в жалбата на CFTC. 

"Едва ли можеш да си купиш АК-47 с 600 долара", отговорил служителят, според жалбата.

В жалбата се посочват няколко други съобщения между Лим и неговите служители, които според регулаторите са ясни признаци, че Binance е знаела, че чрез нейните услуги могат да се извършват и се извършват незаконни транзакции.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии