1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

С колко ще поскъпнат заемите през 2023г.?

Банкери обещават лихвите да се покачват плавно

През юли 2022г. ЕЦБ повиши лихвите си за пръв от десетилетие. Последваха още три покачвания, а заявката е това да продължи докато инфлацията се укроти до здравословните 2%.

Снимка: istockphoto.com

Прогнозата е, че близки до целевите стойности можем да очакваме през 2025г. Така дойде и краят на евтините пари и ниските лихви в Европа, с които бяхме свикнали. 

У нас банкери очакват лихвите плавно да се върнат на нива от 5-6%

„Ние ще се върнем на нивата, които си бяха преди това и това е нещо, което постепенно и плавно ще се случи. Нива от 5-6% са нещо абсолютно нормално“, казва изпълнителният директор на "Пощенска банка" Петя Димитрова.

Банките са стабилни, но трябва да продължат да заделят повече резерви. БНБ предупреди, че инфлацията, покачващите се лихви и растящият обем на кредитите могат да доведат до ръст на необслужваните заеми. За да гарантира стабилността на системата, централната банка увеличи няколко пъти антицикличния буфер. Така до март 2024г. той ще бъде 2%.

Експертите са единодушни - прогнозите за развитието на икономиката са много трудни, заради множеството неизвестни и несигурността като цяло.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии