1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Рублата удари тримесечно дъно след взрива на Кримския мост

Финанси
 

Санкциите удариха руските пазари през последните седмици

Рублата отслабна в понеделник, като се понижи до 63 за долар за първи път от повече от три месеца, докато руските акции паднаха надолу поради засилващите се геополитически рискове и рязкото понижение на акциите на “Газпром”, отккато започна да търгува без дивидент.

Санкциите удариха руските пазари през последните седмици, откакто президентът Владимир Путин анексира четири региона на Украйна, след като Москва проведе т. нар. референдуми, гласувания, които бяха осъдени от Киев и западните правителства като незаконни и принудителни, съобщава Reuters.

Влияние върху рублата имат и експлозиите, които разтърсиха Киев в понеделник, два дни след като мощна експлозия през уикенда повреди моста, свързващ Русия и Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г.

 

Към 08:01 рублата беше с 2,4% по-слаба спрямо долара при 62,44, като по-рано достигна 63 за първи път от 7 юли.

Рублата загуби 1,7% до 60,91 спрямо еврото и 2,1% спрямо юана до 8,68, достигайки почти триседмично дъно.

„Отслабването на рублата може да е било подтикнато от конвертирането на плащанията по облигации в чуждестранна валута и геополитическите новини“, каза Дмитрий Полевой, ръководител на инвестициите в Locko Invest.

Руските фондови пазари отвориха на най-ниското си ниво от месеци, повлечени надолу от повече от 20% спад на акциите на „Газпром“, което накара Московската борса да организира дискретен търг за акциите на енергийния гигант.

Анализаторите на Veles Capital казаха, че геополитиката и намаляването на дивидентите от „Газпром“ и петролната компания „Татнефт“ ще доведат до запазване на натиска върху руските акции.

След аукциона акциите на „Газпром“ се търгуваха с около 18,1% по-ниско през деня.

Суровият петрол „Брент“ се понижи с 0,7% до 97,2 долара за барел, след като по-рано достигна връх от повече от един месец.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии