1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

След речта на Путин: рублата претърпя срив, а доларът достигна нов връх

 

Руският президент обяви частична военна мобилизация

Доларът отбеляза нов 20-годишен връх в сряда след решението на руския президент Владимир Путин да мобилизира повече войски за инвазията в Украйна.

Това разтърси пазарите непосредствено преди поредното очаквано агресивно повишение на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ със 75 базисни пункта.

Доларовият индекс, който го сравнява с други валути като йената, еврото и британската лира, скочи до 110,87 пункта - рекордна стойност от 2002 година, предаде Ройтерс.

В същото време рублата започна да се обезценява на московската борса, като минути след изказването на Путин изгуби 2.3% от стойността си, слизайки под 62 рубли за долар. До 5 ч. сутринта българско време рублата се разменяше за 62.18 за долар, след като падна до 62.7975 - най-слабата точка от 7 юли насам, предаде Ройтерс.

Руските фондови индекси също се сринаха. Eнергийните гиганти “Роснефт” и “Газпром” в един момент загубиха около 12%. Индексът MOEX отбеляза най-сериозния спад от 24 февруари, когато започна войната в Украйна.

Анализатори отбелязват, че ескалацията на руските военни действия, която отеква на пазарите, може да задълбочи енергийната криза.

Руският президент обяви в сряда сутрин частична военна мобилизация в страната, без да даде много подробности по темата. За момента той твърди, че в редовете на въоръжените сили ще бъдат призовани само запасняци и отслужили, които са обучавани по точно определен военни специалности, които изискват специфични умения.

По-късно военният министър Сергей Шойгу обяви, че най-вероятно ще бъдат мобилизирани около 300 хил. души, което според него е около 1% от мобилизационния потенциал на страната.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии