1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Пари с лица на жени: Кои държави поставиха изображения на дами върху банкнотите си

Проучване установи, че само на 15% от тях присъстват изображения на жени

 

Проучване на шведската кредитна компания Advisa анализира 1006 текущи международни банкноти и установи, че само на 15% от тях присъстват изображения на жени. Оказва се, че националните валути са доста консервативни, а присъствието на нежния пол там е повече от епизодично.

Държави като Норвегия например се отказаха от банкнотите с лица и Норвежката централна банка пусна осмата си серия банкноти през 2016 г., в която изненадващо не присъстваха портрети на хора. Темата на тази серия банкноти е „Морето“. Дизайните на гърба са кубични шарки, които изобразяват брега и хоризонта. Кубичните и органичните модели следват скалата на Бофорт, която показва как скоростите на вятъра влияят на моделите на вълните.

Решението да включат морски обитатели в изображенията на парите си, донякъде „спасява“ норвежците да се включат в популярния казус за равнопоставеността в решенията на Световните банки да поставят лицата на жените на банкнотите си.

Факт е, че в монета на българските банкноти няма нито една жена!

Жените по света, които заслужиха ликове на банкнота?

Канада е първата страна, която използва изображение на кралица Елизабет II върху парите си. През 1935 г. Страната я отпечатва на банкнота от 20 долара — по това време бъдещият британски монарх е само 9-годишна принцеса, казват от Visual Capitalist.

Днес кралица Елизабет вече се появявала на различни банкноти в 19 различни страни. На Каймановите острови тя е на техните банкноти от 1 долар, 5 долара, 25 долара, 50 долара и 100 долара.

Няколко други кралици или кралски членове също са попаднали на различни банкноти – банкнотата от 50 лари на Грузия има изображение на кралица Тамар, която е била кралица на Грузия от 1184 г. до 1213 г., а албанската 100 леки включва кралица Теута, кралица от 3-ти век на илирийско племе.

Докато кралските особи (най-вече кралица Елизабет II) често се отпечатват на банкнотите по целия свят, жените без „синя кръв“  също са се появили на банкнотите в исторически аспект.

Писатели, певци, поети и художници са представени в редица различни валути. Например Швеция има Астрид Линдгрен, авторката на „Пипи Дългото чорапче“, на своите 20 крони. Освен нея Швеция има три други жени в банкнотите си: Биргит Нилсон, Джени Линд и Грета Гарбо, което прави банкнотата им равномерно разпределени между ликовете на мъже и жени – 50/ 50.

Сред 15-те процента жени, които са били и някои от тях до днес са на банкноти:

Сезария Евора (1941-2011г.) в Кабо Верде - Тя е музикална икона в страната си и най известният представител на стила „морна“. Наричат я „Босоногата дива“, тъй като излиза на сцената винаги неизменно боса – символично отдаване на почит към бедния начин на живот на нейните сънародници в Кабо Верде.

Фрида Кало (1907-1954г.) в Мексико – Тя е мексиканска художничка, известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. Нейното творчество е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански национализъм и фолклор.

Ева Перон (1919 -1952г.) в Аржентина – Тя е втората жена на аржентинския президент Хуан Доминго Перон (1895 – 1974) и първа дама на Аржентина от 1946 г. до смъртта ѝ през 1952 г. Влиянието на Ева Перон се базира на ролята ѝ на лидер на женската партия.

Грета Гарбо (1905-1990г.) в Швеция – Тя е шведско-американска актриса, една от най-големите звезди от периода на нямото кино и последвалия го „златен“ период.

Фатма Алийе Топуз (1862-1936г.) в Турция – Тя е турска писателка, есеистка и активистка за женски права.

Надежда Петрович (1873-1915г.) в Сърбия - Надежда Петрович е значима сръбска художничка от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Леся Украинка (1879-1913г.) в Украйна – Тя е известна украинска писателка, драматург и преводач.

Божена Немцова (1820-1862г.) в Чехия – Тя е чешка деятелка на изкуството, поетеса и писателка на произведения в жанра драма, лирика и детска литература. Счита се за основателка на съвременната чешка проза.

Сестрите Мирбал (1924-2014г.) в Доминиканската република - Слабо известен из нашите географски ширини е произходът на датата, на която се отбелязва Международният ден за борба против насилието срещу жени – 25 ноември е посветен на сестрите Мирбална този ден в Доминиканската република са убити жестоко три млади жени, дръзнали да се опълчат срещу диктатора Рафаел Леонидас Трухильо.

Бърза история на жените, представени на американски банкноти

Единственият път, когато жена е била изобразена на видно място в американска банкнота, е в края на XIX век, когато Марта Вашингтон, съпругата на президента Джордж Вашингтон,  се появява на сребърен сертификат от 1 долар.

След апогея на движението MeToo в САЩ се заговoри много по-усилено по темата и недостига на жени по американските банкноти, който обаче може скоро да приключи.

През 2016г. Министерството на финансите на САЩ обяви, че Хариет Тъбман ще замени Андрю Джаксън на предната страна на банкнотата от 20 долара. За някои това е акт на революционна промяна. Това е важно действие за нация, която подкрепя робството в продължение на близо 300 години. Показването на официално поробена жена върху федерална валута е важна позиция.

Когато планът беше първоначално представен от тогавашния министър на финансите Джейкъб Лю през 2016 г., планът беше дизайнът да бъде представен през 2020 г. на стогодишнината от 19-тата поправка (която дава право на жените в САЩ да гласуват).

Причината банкнотата с първата чернокожа жена в САЩ да не се състои беше заради президента Доналд Тръмп, който се противопостави на идеята.  Министърът на финансите Стивън Мнучин спря работата по новата банкнота с аргумента, че добавянето на нови функции за сигурност към парите е по-спешен приоритет. По думи на Мнучин,  банкноти с нови изображения не могат да бъдат пуснати в обращение до 2028 г. и че бъдещият министър на финансите ще реши дали да замени Джаксън.

Днес администрацията на Байдън ускори усилията да постави Хариет Тубман на банкнотата от 20 долара, инициатива, която беше отложена през последните години, съобщава Visual Capitalist.

Идеята Тубман да бъде върху банкнота има и много противници.

„Не искам да виждам Тубман да се търгува с цена, както когато някога е била робиня“, пише Стивън У. Трашър от Guardian.

Хариет Тубман е икона и фигура, която улеснява революционната промяна в САЩ. Родена в робство и изхвърлена като собственост, Тубман се противопостави на превръщането на личността си в стоки, освобождавайки себе си и много други. Поради обширните си познания по географията и топографията на няколко щата, тя служи като скаут на армията на Съюза по време на Гражданската война. Нейната история е история за постоянство, храброст, оцеляване и подчертава важността на свободата за американците.

Ако това се случи Хариет Тубман ще бъде първият афроамериканец (мъж или жена), който ще се появи във федерална валута, но тя не е първият поробен човек, който се появява на книжни пари, използвани в Съединените щати.

Преди 1860-те години е било обичайно банките да издават свои собствени банкноти, украсени с изображения, които служат като устройства за борба с фалшифицирането. Няколко законопроекта, отпечатани в щатите на Конфедерацията по време на Гражданската война, са съдържали скици на поробени хора. Тези изображения показват поробени хора с плантационни инструменти и житни култури в ръце.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5