1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Пари с лица на жени: Кои държави поставиха изображения на дами върху банкнотите си

Пари с лица на жени: Кои държави поставиха изображения на дами върху банкнотите си

Проучване установи, че само на 15% от тях присъстват изображения на жени

 

Проучване на шведската кредитна компания Advisa анализира 1006 текущи международни банкноти и установи, че само на 15% от тях присъстват изображения на жени. Оказва се, че националните валути са доста консервативни, а присъствието на нежния пол там е повече от епизодично.

Държави като Норвегия например се отказаха от банкнотите с лица и Норвежката централна банка пусна осмата си серия банкноти през 2016 г., в която изненадващо не присъстваха портрети на хора. Темата на тази серия банкноти е „Морето“. Дизайните на гърба са кубични шарки, които изобразяват брега и хоризонта. Кубичните и органичните модели следват скалата на Бофорт, която показва как скоростите на вятъра влияят на моделите на вълните.

Решението да включат морски обитатели в изображенията на парите си, донякъде „спасява“ норвежците да се включат в популярния казус за равнопоставеността в решенията на Световните банки да поставят лицата на жените на банкнотите си.

Факт е, че в монета на българските банкноти няма нито една жена!

Жените по света, които заслужиха ликове на банкнота?

Канада е първата страна, която използва изображение на кралица Елизабет II върху парите си. През 1935 г. Страната я отпечатва на банкнота от 20 долара — по това време бъдещият британски монарх е само 9-годишна принцеса, казват от Visual Capitalist.

Днес кралица Елизабет вече се появявала на различни банкноти в 19 различни страни. На Каймановите острови тя е на техните банкноти от 1 долар, 5 долара, 25 долара, 50 долара и 100 долара.

Няколко други кралици или кралски членове също са попаднали на различни банкноти – банкнотата от 50 лари на Грузия има изображение на кралица Тамар, която е била кралица на Грузия от 1184 г. до 1213 г., а албанската 100 леки включва кралица Теута, кралица от 3-ти век на илирийско племе.

Докато кралските особи (най-вече кралица Елизабет II) често се отпечатват на банкнотите по целия свят, жените без „синя кръв“  също са се появили на банкнотите в исторически аспект.

Писатели, певци, поети и художници са представени в редица различни валути. Например Швеция има Астрид Линдгрен, авторката на „Пипи Дългото чорапче“, на своите 20 крони. Освен нея Швеция има три други жени в банкнотите си: Биргит Нилсон, Джени Линд и Грета Гарбо, което прави банкнотата им равномерно разпределени между ликовете на мъже и жени – 50/ 50.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии