1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

От какво е направено еврото?

От какво е направено еврото?

Какво означават двете успоредни линии на знака €

Трудно е да си спомним Европейския съюз (ЕС) преди еврото. Беше време, когато едно пътуване през Европа водеше до купчина остатъчни банкноти в половин дузина валути. Еврото е с нас вече две десетилетия, а скоро се очаква да стане официална валута и в България.

Официално вдъхновението за самия символ на еврото (€) идва от гръцкия епсилон (ϵ) – препратка към люлката на европейската цивилизация – и първата буква на думата Европа, пресечена от две успоредни линии, за да „удостоверят“ стабилността на еврото.

Може би малко хора знаят, но евробанкнотите са изработени от... памук. Хартията за банкноти е направена предимно от памучни влакна – така наречените памучни ноили, които са отпадъчен продукт от текстилната промишленост. Всяко година средно 5210 тона памучни влакна са използвани за направата на евробанкноти и 57% от тези влакна са сертифицирани като произхождащи от устойчиви източници, пише Giesecke+Devrient. В бъдеще целта е да се използва устойчив памук за цялото производство на евробанкноти.

Серията банкноти, наречена серия Европа, включва прозорци и врати от едната страна, символизиращи европейската ценност на отвореността, и мостове от другата, символизиращи комуникацията. Всяка банкнота има важен европейски архитектурен стил, но нито един от прозорците, вратите или мостовете всъщност не е съществувал – докато холандският дизайнер Робин Стам не излезе с идеята да възпроизведе тези измислени мостове в холандския град Спийкенисе.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии