Мелинда Гейтс разкри най-добрия урок, който е получила от милиардера Чарли Мънгър

Мелинда Гейтс разкри най-добрия урок, който е получила от милиардера Чарли Мънгър

Мънгър беше един от мозъците зад десетилетията финансов успех на Berkshire Hathaway

 

Чарли Мънгър не беше просто известен инвеститор, а един от мозъците зад десетилетията финансов успех на Berkshire Hathaway. Той също така е дал страхотни житейски съвети на много хора, сред които е и Мелинда Френч Гейтс.

59-годишната Френч Гейтс сподели любимия си урок на Мънгър по време на скорошна реч при встъпването в Станфордския университет. „Чарли каза, че най-висшата форма, която цивилизацията може да достигне, е безпроблемна мрежа от заслужено доверие. Напълно надеждни хора, коректни, които си вярват“, каза тя.

„Като общество не винаги сме устроени да чувстваме отговорност за човека, който е до нас или този, който е от другата страна на при дебат“, добави Френч Гейтс. „Но ние се нуждаем един от друг. Без значение кой сте, ще има моменти в пътуването ви, когато трябва да бъдете носен или когато някой друг ще има нужда да го носите.“

Мънгър, който почина миналата година на 99 години, прекара десетилетия като заместник-председател на Berkshire Hathaway - дългогодишен бизнес партньор и дясна ръка на Уорън Бъфет. Съветите му често се простираха отвъд финансите и инвестирането и обикновено бяха оформени от неговото земно поведение и оптимистични възгледи за живота.

За повечето хора връзките могат да играят важна роля за личния или професионален успех. Шефовете и менторите могат да ви помогнат да се отличите на работното място. Вашите приятели може да ви дадат страхотен съвет. Дори непознат в магазина за хранителни стоки може да ви запознае с нова марка храна, която да обикнете.

Умишленото сглобяване на връзки дори е лидерска стратегия: Лиза Скийт Тейтъм, основател и главен изпълнителен директор на компанията за кариерно обучение Landit, разказа пред CNBC Make It през 2022 г. за личния борд на директорите, който е създала, за да й помага да взема решения, да я изслушва или да говори от нейно име.

„Нямаше да съм там, където съм днес, ако не бяха хората, които вярваха в мен“, каза Скийт Тейтъм. „Ако искате да напреднете, трябва да се обградите с хора, които имат по-високи очаквания от вас, отколкото вие от себе си.“

Нейните коментари повтарят урока на Мънгър, че хората могат да стигнат много по-далеч заедно, отколкото сами, и като сте грижовен, надежден човек, другите ще ви осигурят същия вид подкрепа. По подобен начин Френч Гейтс призова публиката си да създаде „силни, реципрочни връзки с други хора, дори ако не са съгласни по големи или малки въпроси“.

 

Бизнес Видео Подкаст