1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Мелинда Гейтс дарява 1 млрд. долара за защита правата на жените

Мелинда Гейтс дарява 1 млрд. долара за защита правата на жените

С какво ще се занимава тя след напускането на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс

 

Милиардерът филантроп Мелинда Френч Гейтс обяви, че ще дари 1 милиард долара през следващите две години за каузите на жените и равенството между половете по света.

Около 200 милиона долара ще отидат за организации, борещи се за репродуктивните права в САЩ. Гейтс каза, че се чувства задължена да подкрепи репродуктивните права на САЩ след решението на Върховния съд от 2022 г., което отмени конституционното право на аборт, съобщи BBC.

Съобщението идва две седмици, след като Мелинда каза, че ще се оттегли от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, филантропската централа, която тя съоснова с бившия си съпруг, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс.

Парите ще бъдат разпределени чрез нейната компания Pivotal Ventures до 2026 г. Френч Гейтс планира да даде 20 милиона долара на „разнообразна група от 12 глобални лидери“, които да разпределят на организации по техен избор преди края на 2026 г. Компанията заяви, че ще задели още 250 милиона долара през есента за глобални организации, фокусирани върху психическото и физическото здраве на жените.

„Когато позволим тази кауза да остане толкова хронично недофинансирана, ние всички плащаме цената“, пише тя в статия в New York Times. „Колкото и шокиращо да е това, моята 1-годишна внучка може да израсне с по-малко права, отколкото имах аз.“

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии