1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Мелинда Гейтс напуска фондацията на Гейтс с 12 млрд. долара

Свят

Със средствата тя ще подпомага собствена благотворителна дейност

Мелинда Френч Гейтс напуска благотворителната фондация, която основава заедно с бившия си съпруг Бил Гейтс преди повече от 20 години, и ще получи 12,5 млрд. долара за собствената си работа за подпомагане на жените и семействата, съобщава Reuters. 

Милиардерите благодетели се разделиха през 2021 г. след 27 години брак, но бяха обещали да продължат благотворителната си дейност заедно. Окончателното им бракоразводно решение, подадено в съда в Сиатъл, не съдържаше подробности за постигнатото между двамата споразумение за начина на разделяне на семейното имущество. 

"Съгласно условията на споразумението ми с Бил, напускайки фондацията, ще разполагам с допълнителни 12,5 милиарда долара, които ще мога да отделя за работата си в полза на жените и семействата", заяви Мелинда Гейтс в социалната медия X, без да разкрива повече подробности за плановете си.

С нейното напускане като съпредседател фондацията ще промени името си на фондация "Гейтс", а Бил Гейтс ще бъде единственият ѝ председател, заяви главният изпълнителен директор Марк Сюзман.

"След няколко трудни години, в които наблюдаваше как правата на жените се отменят в САЩ и по света, тя иска да използва следващата глава, за да се съсредоточи именно върху промяната на тази траектория", каза Сюзман. 

 

Фондацията е една от най-мощните и влиятелни сили в областта на общественото здраве в световен мащаб, като от създаването си досега е похарчила повече от 75 милиарда долара, за да приложи бизнес подход в борбата с бедността и болестите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии