1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Кое в историята е наречено Черен вторник и защо?

Кое в историята е наречено Черен вторник и защо?

То няма общо с намаления, но бележи световната икономика за години наред

През 20-те години на миналия век фондовият пазар на САЩ претърпява бърза експанзия, достигайки своя връх през август 1929 г. след период на бурни спекулации през бурните двадесетте години. Дотогава производството вече е намаляло и безработицата се е повишила, оставяйки запасите значително надвишаващи реалната им стойност.

Сред другите причини за срива на фондовия пазар през 1929 г. са ниските заплати, нарастването на дълга, затрудненият селскостопански сектор и излишъкът от големи банкови заеми, които не могат да бъдат ликвидирани.

Черният вторник

Фондовият пазар в САЩ претърпя бърза експанзия след период на бурни спекулации през 20-те години. Дотогава производството вече е намаляло и безработицата се е повишила, оставяйки акциите да надвишават реалната им стойност. 

Инвеститор от Уолстрийт се опитва да продаде колата си, след като е загубил всичките си пари при срива на борсата.

Прочутият гангстер Ал Капоне се опитва да помогне на безработни със своята кухня за супи „Кухнята на Големия Ал за нуждаещите се“. Кухнята осигуряваше три хранения на ден, състоящи се от супа с месо, хляб, кафе и понички, хранейки около 3500 души дневно на цена от 300 долара на ден, пише history.com. 

Цените на акциите започват да падат през септември и началото на октомври 1929 г., а на 18 октомври започна голям спад в цените на акциите. Скоро настъпи паника и на 24 октомври, Черния четвъртък, бяха изтъргувани рекордните 12 894 650 акции. Инвестиционните компании и водещите банкери се опитаха да стабилизират пазара чрез изкупуване на големи пакети акции, предизвиквайки умерено покачване в петък.

В понеделник обаче бурята се разрази отново и пазарът изпадна в свободно падане. Черният понеделник беше последван от Черния вторник - 29 октомври 1929 г. - по време на който цените на акциите се сринаха напълно и 16 410 030 акции бяха търгувани на Нюйоркската фондова борса за един ден. Бяха загубени милиарди долари, заличавайки хиляди инвеститори, а борсовите тикери изоставаха с часове, защото машините не можеха да се справят с огромния обем търговия.

Ефекти от срива на фондовия пазар през 1929 г.: Голямата депресия

След 29 октомври 1929 г. цените на акциите нямаше къде да отидат, освен да се покачат, така че имаше значително възстановяване през следващите седмици. Като цяло обаче цените продължават да падат, докато Съединените щати изпадат в Голямата депресия и до 1932 г. акциите струват само около 20 процента от стойността им през лятото на 1929 г.

Сривът на фондовия пазар от 1929 г. не беше единствената причина за Голямата депресия, но той действаше за ускоряване на глобалния икономически колапс, който също беше симптом. Цените на акциите продължават да спадат през 1932 г., когато Dow Jones Industrial Average – широко използван показател за акции със сини чипове в Съединените щати – затваря на 41,22, най-ниската си стойност за 20-ти век, 89 процента под своя пик.

До 1933 г. почти половината от американските банки фалират, а безработицата наближава 15 милиона души или 30 процента от работната сила в САЩ. Dow Jones Industrial Average няма да се върне към върховете си от преди 1929 г. до ноември 1954 г., около 25 години по-късно.

Афро-американците бяха особено силно засегнати, тъй като те бяха „последните наети, първите уволнени“. Жените по време на Голямата депресия се справяха малко по-добре, тъй като традиционно женските професии от епохата като преподаване и медицински сестри бяха по-изолирани от тези, зависещи от променливите пазари.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии