1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Какво е мечи пазар и как да се възползвате от него?

Какво е мечи пазар и как да се възползвате от него?

Инвестирането може да не е толкова сложно, ако се знаят основни неща

 

Думите "мечи пазар" всяват страх в сърцата на много инвеститори, но тези дълбоки пазарни спадове са неизбежни. Те са склонни да бъдат относително кратки, особено в сравнение с продължителността на бичи пазари, когато пазарът расте. Мечите пазари могат дори да предоставят добри инвестиционни възможности.

Какво е мечи пазар?

Мечи пазар се определя от продължителен спад на цените на инвестициите - обикновено мечи пазар се случва, когато широк пазарен индекс спадне с 20% или повече от последния си връх. Обратната страна на мечия пазар е бичи пазар, характеризиращ се с печалби от 20% или повече.

Въпреки че 20% е прагът, мечите пазари често падат много по-дълбоко от това за продължителен период. Мечите пазари се характеризират с песимизма и ниското доверие на инвеститорите, пише Nerdwallet. По време на мечи пазар инвеститорите често изглежда игнорират всяка добра новина и продължават да продават инвестиции, което тласка цените още по-ниско. В крайна сметка инвеститорите започват да намират акции на атрактивни цени и започват да купуват, официално слагайки край на мечия пазар.

Може да има мечи пазари за пазар като цяло, като например Dow Jones Industrial Average, както и за отделни акции. Когато инвеститорите са настроени мечи за отделна акция, това настроение е малко вероятно да повлияе на пазара като цяло. Но когато пазарът или индексът стане мечи, почти всички акции в него започват да падат, дори ако поотделно отчитат добри новини и нарастващи печалби.

Колко дълго продължават мечите пазари и какво ги причинява?

Мечият пазар често се случва точно преди или след като икономиката премине в рецесия, но не винаги.

Снимка: iStock

Инвеститорите внимателно наблюдават ключови икономически сигнали – наемане на работа, ръст на заплатите, инфлация и лихвени проценти – за да преценят кога икономиката се забавя.

Когато видят свиваща се икономика, инвеститорите очакват корпоративните печалби да намалеят в близко бъдеще. Така те продават акции, тласкайки пазара надолу. Мечият пазар може да сигнализира за повече безработица и по-трудни икономически времена.

Мечите пазари обикновено са по-кратки от бичите пазари - средно 363 дни - срещу 1742 дни за бичите пазари. Те също са склонни да бъдат по-малко статистически тежки, със средни загуби от 33% в сравнение със средните печалби на бичия пазар от 159%.

Как да инвестираме по време на мечи пазар

Направете осредняването на разходите ваш приятел

Да кажем, че цената на акция във вашето портфолио пада с 25%, от 100 долара на акция до 75 долара на акция. Ако имате пари за инвестиране - и искате да купите повече от тези акции - може да бъде изкушаващо да опитате да купите, когато мислите, че цената на акциите е паднала.

Проблемът е, че вероятно ще сгрешите. Тази акция може да не е достигнала дъно от 75 долара на акция; по-скоро може да падне с 50% или повече от най-високата си стойност. Ето защо опитът да се избере дъното или да се „намери“ пазара е рисковано начинание.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии