1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Състоянието на Майкъл Блумбърг е 106 млрд. долара, но няма да го намерите в списъка на богатите на Bloomberg

Финанси
 

Защо в списъка липсва самият му създател?

 

Публикуването на годишната класация на Forbes за милиардерите в света подчерта един очевиден пропуск в индекса на милиардерите на Bloomberg: Самият Майкъл Блумбърг.

Снимка: Getty Images

Към 8 март Forbes класира 82-годишния основател на Bloomberg на 12-о място с приблизително състояние от 106 млрд. долара, съобщава Business Insider. 

Блумбърг се озова точно след съоснователя на Alphabet Сергей Брин (110 млрд. долара), но преди основателя на Inditex Амансио Ортега (103 млрд. долара) и собственика на América Móvil Карлос Слим Хелу и семейството му (102 млрд. долара). 

За разлика от него в списъка на Bloomberg не фигурира магнатът в областта на бизнес новините и магнатът в областта на финансовите данни, който в крайна сметка е отговорен за създаването му. Въз основа на оценката на богатството на Forbes Блумбърг би бил на 12-та позиция заедно с Майкъл Дел (също 106 млрд. долара).

Снимка: EPA

Методологията на индекса на Блумбърг обяснява защо шефът липсва: "Редакционната политика на Bloomberg News е да не отразява Bloomberg LP. В резултат на това Майкъл Блумбърг, основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, не е взет предвид за тази класация". 

Bloomberg LP разбираемо оставя шефа извън списъка си, за да избегне всякакви конфликти на интереси, но отсъствието му става все по-очевидно.

Богатството му се е утроило от 35,5 млрд. долара през 2015 г., което го прави един от едва 14-те души с богатство над 100 млрд. долара по данни на Forbes. Изключването на състоянието му оставя значителна празнина в индекса на Bloomberg.

Оценката на Forbes за личното му богатство също така надхвърля цялата пазарна капитализация на CVS Health (93 млрд. долара) или Mondelez (91 млрд. долара) и приблизително съответства на общата стойност на Ford (53 млрд. долара) и GM (51 млрд. долара). 

Огромното състояние на Блумбърг до голяма степен отразява 88% дял в Bloomberg LP. Той основава компанията ден след като е уволнен от Salomon Brothers в началото на 80-те години на миналия век след 15-годишен стаж в инвестиционната банка.

Милиардерът е известен с това, че между 2002 и 2013 г. е бил кмет на Ню Йорк, а през 2020 г. безуспешно се кандидатира за президент.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии