1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Защо биткойнът се срина с 5000 долара за 24 часа?

Финанси

Междувременно доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво за годината

В началото на месеца биткойнът се понижи за втори ден на фона на повишаващата се доходност на държавните ценни книжа и силата на щатския долар, съобщава CNBC. 

Водещата криптовалута се понижи с повече от 4,76% до 66 134,00 долара, с което двудневната ѝ загуба достигна 7%, според Coin Metrics. В един момент тя падна до 64 572 долара. 

В понеделник сутринта тя се търгуваше на нива от около 70 000 долара, преди да излязат данни, показващи ръст в производствения сектор за първи път от септември 2022 г. насам и залозите на инвеститорите за намаляване на лихвите през юни да започнат да се охлаждат. Понастоящем биткойнът се е отклонил от най-високата си стойност за всички времена, достигната на 14 март, с около 11%. 

Етер се понижи заедно с него, губейки 5,6% и търгувайки се за 3 240,27 долара.

Междувременно доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво за годината, а доларът достигна петмесечен връх.

"Биткойнът не се нуждае от много, за да премине през период на корекция след такова експлозивно представяне през първото тримесечие", каза Джоел Крюгер, пазарен стратег в LMAX Group. 

"Икономическите данни на САЩ напоследък са по-силни, като всичко това продължава да буди безпокойство, докато инфлацията продължава да бъде проблем. Това доведе до преоценка на очакванията на Фед, което се изразява в широко търсене на щатски долари."

Движението на биткойна може да е било засилено от голям притежател на биткойни, или "кит", който късно в понеделник вечерта е прехвърлил над 4000 биткойна на борсата Bitfinex. Данните от CryptoQuant показват скок в резервите на тази борса - което обикновено сигнализира за засилване на продажбената активност - който съвпада с внезапния спад на цената на биткойн късно вечерта в понеделник.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии