1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Какво е "финансово муле" и как да разбереш дали не си жертва на измама

Финанси

През тази година у нас са задържани 104 "финансови мулета"

Финансови институции и правоохранителни органи от 25 държави се включват в съвместна кампания срещу прането на пари и набирането на „финансови мулета“. Тези лица имат ключова роля при изпирането на средства, придобити чрез широк спектър от онлайн измами, например, така популярните напоследък телефонни измами, фишинг измами с имейли, имитиращи реално съществуващи сайтове, измами при електронна търговия, подмяна на сим карти, социално инженерство и други.

Снимка: bTV

Глобалната кампания е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол , а партньор е Европейската банкова федерация, на която Асоциацията на банките в България е член.

През тази година повече от 1 800 банки и други финансови институции и компании за компютърни технологии спомагат за докладването на над 4 000 неправомерни транзакции, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 17,5 млн. евро.

Финансово “муле” е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

За набиране на “финансови мулета” се използват различни схеми, например, сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора. Престъпниците са все по-изобретателни, като често пъти се възползват от реално съществуващи събития, за да направят предложенията си да изглеждат по-достоверни. Те имат за цел да привлекат представители на най-уязвимите групи, които имат нужда от парични средства – студенти, хора, които са загубили работата си и други. Често пъти те използват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили чрез социалните мрежи. 

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като “финансови мулета”, да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.

Снимка: btvnovinite.bg

По време на тазгодишната кампания, от страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 104 “финансови мулета” и 8 лица, които ги набират, както и 38 жертви от престъпната дейност. Във връзка с борбата с финансовите престъпления, в хода на текущата кампания, с помощта на банките в страната, са установени 104 неправомерни транзакции – почти двойно повече от миналата година, като са предотвратени щети на стойност над 1,5 млн. евро.

#НебъдиМуле

Получавали ли сте искане да помогнете с паричен превод от страна на: Онлайн контакт или някой, който проявява романтичен интерес към Вас? Някой, който Ви предлага да направите бързо „лесни“ пари?Някой, който има нужда от помощ, тъй като твърди, че не може да използва собствената си банкова сметка?

Ако отговорът на един от горните въпроси е Да, тогава вероятно сте имали работа с някой, който набира „финансови мулета“. А ако сте направили това, което са поискали от Вас, вероятно сте извършили престъпление. 

Снимка: bTV

Ако се съмнявате, че може да сте станали жертва на такава схема и са ви използвали като „финансово муле“, реагирайте незабавно, преди да е станало късно. Спрете паричните преводи и уведомете веднага банката си и полицията. 

Информационната кампания #НебъдиМуле, посветена на повишаването на общественото внимание към този вид измама, започва днес на европейско ниво.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии