1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Как да се предпазим от крипто измама?

Финанси

Има знаци, по които може да разпознаете наличието на крипто измама

Криптовалутата все повече навлиза на нашия пазар. В тази връзка изключително важно е  хората, които работят с крипто да знаят как да се предпазят от измами. Ценни съвети дават от Съвета по икономически и публични политики. Как всъщност да забележите крипто измама?

Предупредителните знаци, за които трябва да внимавате, включват:

-Обещания за гарантирана възвращаемост: Никоя финансова инвестиция не може да гарантира бъдеща възвръщаемост, защото инвестициите могат да търпят загуби, както и да се увеличават. Всяко крипто предложение, което обещава, че ще спечелите пари е червен флаг.

- Лоша или несъществуваща бяла книга (white paper): Всяка криптовалута трябва да има бяла книга, тъй като това е един от найкритичните аспекти на предварителното предлагане на монети. Бялата книга трябва да обяснява как е проектирана криптовалутата и как ще работи. Ако бялата книга няма смисъл - или по-лошо, не съществува - тогава действайте предпазливо.

- Прекомерен маркетинг: Всички фирми рекламират себе си. Но един от начините, по който крипто измамниците привличат хора, е като инвестират в тежък маркетинг – онлайн реклама, платени влиятелни хора, офлайн промоция и т. н. Това е предназначено да достигне до възможно наймного хора за възможно най-кратко време – за бързо набиране на средства. Ако смятате, че маркетингът за крипто предложение изглежда тежък или прави екстравагантни твърдения, без да ги подкрепя, спрете на пауза и направете допълнително проучване.

- Неизвестни членове на екипа: При повечето инвестиционни бизнеси трябва да е възможно да се разбере кои са ключовите хора зад него. Обикновено това означава лесни за намиране биографии на хората, които управляват инвестицията, плюс активно присъствие в социалните медии. Ако не можете да разберете кой управлява криптовалутата, бъдете предпазливи.

- Обещания за лесни пари: Независимо дали в брой или в криптовалута, всяка инвестиционна възможност, обещаваща лесни пари, вероятно е фалшива.

Как да се предпазите от крипто измами?

Много крипто измами са сложни и убедителни. Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се защитите:

- Защитете портфейла си: За да инвестирате в криптовалута, имате нужда от портфейл с частни ключове. Ако фирма ви помоли да споделите ключовете си, за да участвате във възможност за инвестиция, това е много вероятно да е измама. Пазете ключовете на портфейла си в тайна.

- Следете приложението портфейл: Първият път, когато прехвърляте пари, изпратете само малка сума, за да потвърдите легитимността на приложението за крипто портфейл. Ако актуализирате приложението за портфейл и забележите подозрително поведение, прекратете актуализацията и деинсталирайте приложението.

- Инвестирайте само в неща, които разбирате: Ако не ви е ясно как работи определена криптовалута, тогава е най-добре да спрете и да направите допълнителни проучвания, преди да решите дали да инвестирате.

- Не бързайте: Измамниците често използват тактики за силен натиск, за да ви накарат да инвестирате парите си бързо – например като обещават бонуси или отстъпки, ако участвате веднага. Отделете време и направете собствено проучване, преди да инвестирате пари. 

- Бъдете внимателни с рекламите в социалните медии: Крипто измамниците често използват социалните медии, за да рекламират своите измамни схеми. Те могат да използват неоторизирани изображения на знаменитости или високопоставени бизнесмени, за да създадат усещане за легитимност или могат да обещаят подаръци и лесни пари. Поддържайте здравословен скептицизъм, когато видите крипто възможност, рекламирана в социалните медии и отдайте дължимото старание.

- Игнорирайте обаждания: Ако някой се свърже с вас неочаквано, за да ви продаде възможност за крипто инвестиция, това вероятно е измама. Никога не разкривайте лична информация и не превеждайте пари на някой, който се свързва с вас по този начин.

- Изтегляйте приложения само от официални платформи: Въпреки че фалшивите приложения могат да попаднат в Google Play Store или Apple App Store, по-безопасно е да теглите приложения от тези платформи, отколкото другаде. Най-популярните криптовалути не са измами. Но ако не сте чували за определена криптовалута, проучете я – вижте дали има бяла книга, която може да прочетете, разберете кой я управлява и как работи и потърсете истински отзиви и препоръки. Потърсете актуален и надежден списък с фалшиви криптовалути, за да проверите за измами.

Твърде хубаво ли е, за да е истина: Компаниите, които обещават гарантирана възвръщаемост или да ви направят богати за една нощ, вероятно са измамници. Ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, действайте внимателно. И накрая, както при всяка инвестиционна възможност, никога не инвестирайте пари, които не можете да си позволите да загубите. Дори и да не сте измамени, криптовалутите са нестабилни и спекулативни, така че е от съществено значение да разберете рисковете.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии