1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

"Ние предлагаме най-добра цена за имота ви"

Недвижими имоти
 

Компания понесе тежки финансови санкции заради подвеждащи рекламни послания

Федералната комисия по търговия в САЩ глобява компанията за изкупуване на жилища Opendoor с 62 милиона долара за „измама“ на продавачите на жилища.

В споразумение, обявено в понеделник, FTC каза, че Opendoor е podwelka на клиентите, че могат да спечелят повече пари, продавайки домовете си на него, отколкото като продават домове традиционно използвайки изрази от като "ние предлагаме най-добра цена за имота ви", пише Business Insider.

По-добре е с брокер?

FTC установи, че всъщност повечето хора, които са продали домовете си на Opendoor, са направили по-малко пари, отколкото биха продали на редовни купувачи чрез агент за недвижими имоти.

Opendoor, който закупи 36 908 жилища през 2021 г., е незабавен купувач, който купува жилища директно от собствениците и след това ги препродава, като понякога прави малки ремонти на дома.

Компанията е в състояние да затвори жилища много по-бързо от традиционните купувачи, които купуват чрез агент за недвижими имоти. Opendoor, която отчете 28 милиона долара нетен доход през първото тримесечие на 2022 г., прави пари, като начислява собствена такса вместо традиционната такса на брокерите.

Комисията описва подробно защо маркетинговите материали на Opendoor са измамни в доклад от 14 страници, който включва екранни снимки на реклами във Facebook и диаграми на уебсайтове с разходи, показани на клиентите.

FTC каза, че това доказателство изглежда обещава на потребителите, че ще спечелят повече пари, като продават на Opendoor, тъй като всички такси са групирани в една сума. В действителност те често плащат повече.

Комисията също оспори твърдението на компанията, че е закупила жилища на пазарни цени, и каза, че офертите на компанията са средно под пазарната стойност.

Революция на имотния пазар?

„Opendoor обеща да революционизира пазара на недвижими имоти, но изгради бизнеса си, използвайки старомодна измама за това колко могат да спечелят потребителите от продажбата на домовете си на платформата“, каза Самуел Ливайн, директор на Бюрото за защита на потребителите на FTC, в предоставено изявление от Комисията. „Няма нищо иновативно в измамата на потребителите.“

Предложената заповед включва глоба от 62 милиона долара, която FTC очаква да използва, за да изплати на клиентите на Opendoor, които са били ощетени. Федералната търговска комисия също така нареди на компанията да прекрати всякакви „измамни“ практики срещу потенциални продавачи на жилища и да спре да прави всякакви „неоснователни“ твърдения.

Opendoor излезе със собствено изявление в понеделник, отбелязвайки, че лидерите на компанията „категорично не са съгласни“ с обвиненията, но въпреки това се споразумяват с комисията. Той също така каза, че обвиненията на Федералната търговска комисия са конкретно свързани с домове, закупени от Opendoor между 2017 г. и 2019 г., и че оттогава компанията вече е променила маркетинговите си съобщения.

Opendoor, която беше основана през 2014 г. от Ерик Ву и , стана публична в края на 2020 г., след като набра 1,5 милиарда долара от инвеститори. В подаване на SEC за 2020 г. компанията разкри, че нейните рекламни практики са били разследвани от FTC

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии