1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Как Мъск, Зукърбърг и 500-те най-богати милиардери в света загубиха 1,9 трлн. долара през 2022 г.

Финанси

Война, проблеми с доставките и крах в крипто

Не става въпрос само за изгубените пари, макар че тази година сумата е зашеметяваща - почти 1,4 трилиона щатски долара, става дума за това, че тази сума беше буквално изтрита от сметките на 500-те най-богати хора в света. Какво ли остава за онези, които не влизат в класацииите?

Оказва се, че голяма част от болката на пазарите тази година е причинена от предполагаемата измама от някогашното крипто чудо Сам Банкман-Фрайд, но най-значителните финансови загуби в Европа бяха нанесени от опустошителната война в Украйна и последвалите санкции срещу Русия. И, разбира се, не можем да минем без лудориите на новия собственик на Twitter Илон Мъск, който притежава 138 млрд. долара по-малко, отколкото на 1 януари 2022 г..

В комбинация с фона на широко разпространена инфлация и агресивни увеличения на лихвените проценти, годината отчете драматичен спад за група милиардери, чиито богатства набъбнаха до невъобразими висоти в ерата на COVID-19. В повечето случаи колкото по-голям е ръстът, толкова по-драматичен е спадът: Мъск, основателят на Amazon Джеф Безос, основателят на Binance Чангпенг Жао и главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг са изтрили около 392 млрд. долара от общото си нетно състояние.

Снимка: EPA

Единственият, за когото това не е лоша новина е индийският магнат Гутам Адани, който изпревари съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и инвестиционния гуру Уорън Бъфет.

Снимка: Getty Images
Ето преглед месец по месец всичко в бизнеса, което направи годината бурна за милиардерите:

Януари: Предупредителни изстрели

Илон Мъск, най-богатият човек в света по онова време, загуби 25,8 млрд. долара на 27 януари, след като Tesla предупреди за предизвикателства в доставките. Това е четвъртият най-рязък спад за един ден в историята на индекса на милиардерите на Bloomberg и още тогава предвещаваше една трудна година за Мъск, както в личен, така и във финансов план.

Февруари: Олигарси, довиждане!

Най-богатите хора в Русия загубиха 46,6 млрд. щатски долара на 24 февруари, деня, в който Русия нахлу в Украйна. В кратък срок властите в Европейския съюз, Великобритания и САЩ наложиха санкции на руските олигарси и техните компании, което направи почти невъзможно за бизнес магнатите да запазят контрола върху своите активи на Запад. Суперяхтите бяха конфискувани, пазарът на свръхлуксозни имоти в Лондон се подготви за забавяне, а руският магнат Роман Абрамович обявяви, че продава футболния клуб Челси. Най-богатите руснаци изгубиха още 47 млрд. долара през 2022 г., а войната продължава…

Март: Състоянието на Китай е смазано

Пазарите в Китай вървят от зле към по-зле, изтривайки 64,6 млрд. долара от парите на най-богатите хора в страната на 14 март. Китайските магнати загубиха още 164 млрд. долара през 2022 г. като част от усилията за ограничаване на COVID-19, нестабилния пазар на имоти, проблеми със затворени заводи и напрежение в търговията със САЩ.

Април: Мъск и Twitter

Скоро след като разкри, че притежава дял от 9,1% в Twitter, Илон Мъск предложи да купи компанията на 14 април, предлагайки 44 млрд. долара. Цената беше висока дори и за него. За да финансира сделката, той първоначално планираше да вземе заем за милиарди, като заложи повече от своите акции в Tesla, за да спечели 21 млрд. долара в брой, което анализаторите правилно прогнозираха, че ще изисква продажба на акциите на Tesla и спад в цената им. Пазарите се влошиха през следващите месеци и Мъск се опита да измисли път за бягство, което стартира продължило месеци съдебно дело с Twitter. Към момента на приключване на сделката през октомври нетната му стойност е с 39 млрд. долара по-ниско от момента, в който направи първата си оферта.

Май: Тод Бойли купува Челси

Група, ръководена от финансовия милиардер Тод Бойли, предложи оферта от 4,25 млрд. паунда (6,9 млрд. долара) за ФК „Челси“. Това е най-високата цена, плащана някога за спортен отбор, слагайки край на луд двумесечен процес, който привлече повече от 100 кандидата от цял свят.

Юни: Уолтън печелят „Бронкос“

Роб Уолтън, наследник на богатството на Walmart, се съгласи да купи „Денвър Бронкос“ за 4,65 млрд. долара, поставяйки рекорд за покупка на американски спортен отбор. Консорциумът на Уолтън включва: дъщеря му Кари, нейния съпруг Грег Пенър, президента на Ariel Investments Мелъди Хобсън, пилота от Формула 1 Луис Хамилтън и бившия държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс. Хобсън и Райс се превръщат в първите чернокожи жени, които притежават дял от собствеността в отбор от Националната футболна лига в САЩ.

Юли: Китайският имотен пазар срива най-богатата жена в Азия

Ян Хуейан загуби титлата най-богатата жена в Азия, след като състоянието ѝ намаля повече от половината за седем месеца на фона на разгръщащата се имотна криза в Китай. Холдингът, който Янг наследи от баща си през 2005 г., се възползва от главозамайващия бум на жилищно строителство през последните години. Но усилията на страната да ограничи цените на недвижимите имоти задушиха сектора, спирайки проектите и карайки разочарованите собственици на жилища да спрат да плащат ипотеки за спрени проекти. Цената на акциите на Country Garden и богатството на Янг все още не са се възстановили.

Август: Адани се изкачва в класациите

Да си въглищен магнат в момента звучи като да си реликва от друга епоха. Но докато светът е развълнуван от войната в Украйна, Гутам Адани, индийски миньор с бързо разрастваща се империя, изпревари Гейтс и председателя на LVMH Бернар Арно, за да стане третият най-богат човек в света в края на август. Това е най-високото класиране за азиатски милиардер. Присъединявайки се към индийския премиер Нарендра Моди, Адани диверсифицира бързо своя относително непрозрачен конгломерат, Adani Group, в пристанища, центрове за данни, магистрали и, противоречиво - зелена енергия. През септември той за кратко изпревари Безос и стана вторият най-богат човек в света в класацията на Bloomberg.

Септември: Унищожаването на Зукърбърг

Дори в трудната година за американските технологични титани, загубите на Зукърбърг се открояват. До средата на септември неговото нетно състояние е намаляло със 71 млрд. долара, а от 1 януари насам – загубата му е от 57% – поради скъпото обръщане към разработването на метавселената и спад в цялата индустрия, който повлече надолу цената на акциите на компанията майка на Facebook - Meta Platforms. В течение на годината той падне с 19 позиции в индекса на богатството на Bloomberg, завършвайки 2022 г. на 25-то място, най-ниската му позиция от 2014 г. насам.

Октомври: Милиардерите COVID-19 се сринаха

Балонът на икономиката на COVID-19 се пука бързо, а с него и богатствата на така наречените милиардери от COVID-19 – онези магнати, които направиха пари от ваксини (Стефан Бансел от Moderna), онлайн пазаруване (Бом Ким от Coupang) и, разбира се, видеоконференции (Ерик Юан от Zoom). 58-те милиардери, чиито богатства се умножиха с главоломна скорост от пандемичната индустрия, отбелязаха среден спад в стойността на активите си от 58%.

Ноември: От 16 млрд. долара до
0

Крипто борсата FTX на Сам Банкман-Фрайд се срина, след като кризата в ликвидността разкрива зейнали дупки в баланса на империята му и липсата на контрол върху риска. Състоянието на 30-годишния мъж от 16 млрд.  долара се изтри за по-малко от седмица. В своя пик нетната му стойност беше оценена на 26 млрд. долара. Провалът оставя около един милион клиенти в неизвестност, чудейки се дали ще получат парите си обратно. Чангпенг Жао от Binance отбеляза спад на нетното си състояние с около 84 млрд.  долара тази година.

Декември: Мъск е детрониран

Мъск е свален от върха на класацията за най-богати хора в света от Бернар Арно, френският магнат, занимаващ се с луксозни стоки. Въпреки че богатството на Арно не е имунизирано от спадове през тежката 2022 г., намалявайки с около 16 млрд. щатски долара за годината, това бледнее пред  загубите на Мъск от над 138 млрд. щатски долара. Как стигна до тук? Вземете спада на пазара, добавете импулсивната покупка на нерентабилна социална медийна компания, смесете с купчина проблеми с веригата за доставки и ненаситно желание за внимание. Лесно идва, лесно си отива. Това е богатството!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии