1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Къде са парите: Най-малко 1 млрд. долара липсват от крипто борсата FTX

Финанси

Базираната на Бахамските острови FTX подаде молба за банкрут

Най-малко 1 млрд. долара клиентски средства са изчезнали от сринатата крипто борса FTX.

По същото време, основателят на борсата Сам Банкман-Фрайд тайно е прехвърлил 10 млрд. долара клиентски средства от FTX към търговската компания на Alameda Research, твърдят двама източници на Reuters, запознати с въпроса.

Снимка: Reuters

Според единия източник липсващата сума е около 1,7 млрд. долара. Другият твърди, че става дума за между 1 и 2 млрд. долара. И двамата източници са заемали висши длъжности във FTX до тази седмица и са получавали информация за финансите на компанията от висши служители.

Базираната на Бахамските острови FTX подаде молба за банкрут след масовите опити на много клиенти да изтеглят средствата си по-рано през седмицата. Спасителната сделка с конкурентната борса Binance се провали, ускорявайки най-големия срив на крипто през последните години.

Снимка: iStock

Банкман-Фрайд обяви, че трансфера от 10 млрд. долара към другата компания не е направен тайно.

Попитан от Reuters за липсващите средства,  той отговаря в съобщение: "???"

"Задна вратичка"

Тегленията на клиенти нараснаха миналата неделя, след като Чангпенг Жао, главен изпълнителен директор на най-голямата в света крипто борса Binance, каза, че Binance ще продаде целия си дял в цифровия токен на FTX, на стойност най-малко 580 млн. долара. Четири дни преди това новинарското издание CoinDesk съобщи, че голяма част от активите на Alameda на стойност 14,6 млрд. долара се държат в токена.

Същата неделя Банкман-Фрайд проведе среща с няколко ръководители в столицата на Бахамските острови Насау, за да изчисли колко външно финансиране му е необходимо, за да покрие дефицита на FTX.

При последваща проверка правните и финансови екипи на FTX също научиха, че Банкман-Фрайд е внедрил това, което източниците описват като „задна врата“ в счетоводната система на FTX, която е изградена с помощта на софтуер по поръчка.

Според тях „задната вратичка“ позволява на Банкман-Фрайд  да изпълнява команди, които могат да променят финансовите записи на компанията, без да предупреждава други хора, включително външни одитори. Тази настройка означав, че движението на средства от 10 млрд. долара към Alameda не е предизвикало вътрешно проблеми за вътрешното осчетоводяване във FTX.

Банкман-Фрид отрече да е прилагал „задна вратичка“.

Кой са FTX?

Фалитът на FTX бележи зашеметяващ обрат за Банкман-Фрайд. 30-годишният мъж създаде FTX през 2019 г. и я доведе до превръщането ѝ в една от най-големите крипто борси, натрупвайки лично състояние, оценено на близо 17 млрд. долара. FTX беше оценен през януари на 32 млрд. долара, като основни инвеститори на компанията са SoftBank и BlackRock.

Кризата предизвика отзвук в крипто света, като цената на основните валути рязко падна.

В петък FTX заяви, че е предала контрола върху компанията на Джон Дж. Рей III, специалистът по преструктуриране, който се справи с ликвидацията на Enron Corp – един от най-големите фалити в историята.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии