Британската икономика изпадна в рецесия

Финанси

Британската икономика е в стагнация от близо две години

Британската икономика изпадна в рецесия през втората половина на 2023 г. - труден момент за министър-председателя Риши Сунак, който обеща да стимулира растежа преди изборите, очаквани по-късно тази година, предава Reuters.  

Брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с по-лоши от очакваното 0,3% през трите месеца до декември, след като между юли и септември се сви с 0,1%, сочат официалните данни.

Стерлингът отслабна спрямо долара и еврото. Инвеститорите увеличиха залозите си за намаляване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка (АЦБ) през тази година, а бизнесът призова за повече помощ от правителството в бюджетния план, който трябва да бъде представен на 6 март. 

"Бизнесът вече не си правеше илюзии за трудностите, пред които е изправен, а тази новина несъмнено ще предизвика тревога у правителството", заяви Алекс Вейч, директор "Политика и анализи" в Британската търговска камара.

Министърът на финансите Джереми Хънт заяви, че са налице "признаци, че британската икономика се обръща на 180 градуса" и "трябва да се придържаме към плана - да намалим данъците върху труда и бизнеса, за да изградим по-силна икономика".

Медиите съобщават, че Хънт се опитва да съкрати милиарди лири от плановете за публични разходи, за да финансира предизборното намаляване на данъците в бюджета си, ако бъде притиснат от свитите финанси. 

Според Службата за национална статистика (ONS) икономиката е нараснала с 0,1% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. BoE заяви, че очаква производството да се повиши леко през 2024 г., но само до 0,25% ръст.
Британската икономика е в стагнация от близо две години, въпреки че рецесиите в страната стават все по-редки, тъй като икономиката става все по-голяма и по-зряла.

В началото на 2020 г. пандемията COVID-19 предизвика най-дълбокия рекорден спад в продължение на две тримесечия. Преди това световната финансова криза предизвика тежка рецесия, която продължи малко повече от година - от второто тримесечие на 2008 г. до второто тримесечие на 2009 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст