1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Банките в еврозоната са стабилни

Финанси

Инфлацията в края на годината ще се понижи до 3%, заяви управителят на френската централна банка

Решението на Европейската централна банка да повиши лихвите с половин процентен пункт отразява приоритета на централната банка за борба с инфлацията и също така сигнализира за силно доверие в стабилността на европейските банки, заяви днес ръководителят на френската централна банка Франсоа Вилероа дьо Гало.

"Френските и европейските банки са стабилни", каза Дьо Гало, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Сривът на световните пазари, предизвикан от краха на калифорнийската стартъп банка Silicon Valley Bank - SVB, и съмненията около бъдещето на швейцарската Credit Suisse накараха някои анализатори да се запитат дали ЕЦБ ще спре своя цикъл на повишаване на лихвите, започнал миналата година.

В съответствие с курса си от последната година, централната банка на 20-те държави, които споделят еврото, вдигна лихвата си по депозитите до 3 на сто, което е най-високото ниво от края на 2008 г., тъй като се очаква инфлацията да надхвърля целевите 2 на сто до 2025 г.

"Мисля, че изпратихме сигнал за увереност, който е силен и има две послания. На първо място той отразява доверието в нашата стратегия за борба с инфлацията, а на второ - доверието в стабилността на европейските и френските банки", каза още Вилероа дьо Гало. Той посочи, че очаква до края на годината инфлацията да се понижи до 3 на сто на годишна база.

Макар ЕЦБ да разполага с "инструменти за осигуряване на ликвидност на банките", управителят на френската централна банка каза, че е малко вероятно да се наложи да ги използва, тъй като "европейските банки не са в същята ситуация като банките в САЩ".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии