1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Инфлацията в еврозоната може да се повиши през следващите месеци, предупреждава Лагард

Финанси

Председателят на ЕЦБ намекна, че дори и инфлацията да се повиши, може да не се наложи ново повишение на лихвения процент

Инфлацията в еврозоната може да се повиши през следващите месеци, но ако лихвените проценти на Европейската централна банка се задържат достатъчно дълго на сегашното си ниво, това все още може да доведе до връщане на растежа на цените към целевото равнище от 2%, заяви в председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от The Business Times. 

Миналия месец ЕЦБ прекъсна серията от 10 поредни повишения на лихвите и сега инвеститорите очакват следващият ход на банката да бъде понижение, може би още през април.

Бързото понижение на инфлацията до 2,9% миналия месец само засили тези залози, но Лагард предупреди, че бързата дезинфлация може скоро да приключи и ръстът на цените дори да се ускори в близко бъдеще, тъй като високите цени на енергията ще бъдат извадени от годишните сравнения.

"В бъдеще вероятно ще има възобновяване на по-високи стойности и ние трябва да очакваме това", заяви Лагард по време на събитие на Financial Times. "Дори ако цените на енергията останат сравнително стабилни сега, през януари и февруари ще загубим базовия ефект." 

ЕЦБ, която остави депозитната си лихва непроменена на 4% миналия месец, вижда, че инфлацията ще се върне към целевите си стойности едва в края на 2025 г., като през по-голямата част от 2024 г. ръстът на потребителските цени като цяло ще се задържи на ниво от около 3%.

Все пак Лагард намекна, че дори и инфлацията да се повиши, може да не се наложи ново повишение на лихвения процент.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии