1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Асен Василев: Законодателно сме готови за еврозоната

Асен Василев: Законодателно сме готови за еврозоната

Към края на седмицата се очаква проектобюджетът за догодина да е готов, каза министърът

Министърът на финансите Асен Василев изрази надежда през първата половина на 2025 година да сме пълноправен член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Работим много активно по приемането на България в Шенген и еврозоната, каза още Василев по време на третото издание на форума Powers Summit.

"Благодарен съм на депутатите, защото законодателно сме готови за еврозоната, остана само един технически закон за БНБ. Публичните финанси на страната са стабилни, остава само критерият за инфлация, но виждаме, че цените на енергията и храните падат по-бързо. Над 60 процента от търговията ни е с Европа, цените на жилищата са в евро, на много места в касовите бележки цената е в евро и в лева. Има група хора, които са постоянно облъчвани с негативни послания. Бизнесът го разбира и вижда, че преминаването към еврото ще премахне комисиони и ще направи по-лесен достъпа им до Европа. Обществото започна да изгражда инстинкт и да не вярва на всички заплахи", коментира министърът.

Към края на седмицата се очаква проектобюджетът да е готов. Очакваме над 3 процента ръст на БВП, залагаме 4,8 процента инфлация, но тя може да е по близо до 4 на сто. През 2024 година залагаме БВП да достигне 205 млрд. лева. Ръстът на БВП през тази година може да е малко над 1,8 на сто, каза още министър Василев.

Пред нас стоят две много тежки задачи - да вдигнем нивото на физическия капитал в икономиката, и човешкият капитал - да привлечем млади учители в системата, каза още министърът на финансите Digital Trends

В основата на една икономика има три фактора на производство - физически капитал, човешки капитал, трудът като усилия, отбеляза Василев. Дълги години в България нашето икономическо развитие беше подчинено според мен на една изключително сбъркана философия - да продаваме евтин труд, каза той, като добави, че няма как да станем богати, ако продаваме евтин труд.

Василев посочи, че по дефиниция, за да станеш богат, трябва да имаш високи заплати, а имаш ли високи заплати, трудът ти не е евтин, сам си изграждаш конкурентното предимство. 

Второто нещо, което може да ни издърпа напред, е инвестицията в човешки капитал - образование и умения, които не са зазубряни и изпитани пред дъската, каза Асен Василев. 

Нашите училища не са подготвени в световен мащаб да подготвят хора, които могат да творят и да мислят извън рамките и границите на нормалното, каза още министърът. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии