1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Какво означава за парите ни, ако пак няма стабилност след вота (ВИДЕО)

Какво означава за парите ни, ако пак няма стабилност след вота (ВИДЕО)

Според икономиста Лъчезар Богданов, без политическа стабилност, рискуваме да разрушим граденото 25 години

На 2 април в България се провеждат петите поред избори в последните 2 години. На този фон не е изненада, че у много от нас се е натрупала умора от постоянните избори. Въпросът за стабилно управление обаче е все по-важен. В противен случай можем да разрушим граденото в последните 25 години, предупреждава икономист.

Какво означава липсата на политическа стабилност?

  • За Шенген и Еврозоната?
  • За инвестициите?
  • За доходите ни?

Още една празна година 

Липсата на политическа стабилност означава най- вероятно ново отлагане на членството в Шенген и Еврозоната. Старши икономистът на Института за пазарна икономика - Лъчезар Богданов коментира за businessnovinite.bg, че ако страната ни остане отново без стабилно управляващо мнозинство след поредните избори, то на хоризонта се задава още една празна година. 

Снимка: bTV

„Най-вероятно това ще доведе до високи дефицити, заради разхлабване на дисциплината, т.е. рискуваме нещо, което е градено 25 години сами да си го разрушим“, казва Богданов.

Несигурност в данъчната политика

Снимка: iStock

Не може да не знаеш ще има ли данък "свръхпечалба" 3 дни преди да започне съответния период. Необходима е предвидимост, за да знае бизнесът защо да инвестира 30,50 или 500 млн. евро в България, казва икономистът.  

По-бавен ръст на доходите 

Рискът е още една година с ниски инвестиции. Ние и вече сме на критично ниско ниво 15,4% от БВП, за сравнение в Румъния инвестициите са 24-25% и това е огромна разлика, коментира Лъчезар Богданов. Ако инвестициите се забавят, то и заплатите ще растат по бавно. 

Снимка: iStock

„Ако вземем една Естония и Литва ще видим, че те изпреварват по доход на глава от населението Испания и вече дишат във врата на Италия. Това са две бивши републики от Съветския съюз, които до 1991г. не са имали собствена държава“, каза още Лъчезар Богданов и допълни, че България трябва да реши именно дали ще догонва или ще остане в периферията и ще е по-близо до Северна Македония, Косово и Албания.

Отлагане на еврозоната

Снимка: iStock

Стабилното управление няма пряк ефект върху инфлационните процеси, но косвено може да повлияе на по-бързото овладяване на инфлацията с водената от него данъчна политика, смята икономистът. Ключово за членството в еврозоната обаче е приемането на няколко закона, както и приемането на Бюджет за 2023г. с ясни параметри. 

„Вече видяхме, как служебното правителство се измъква с аргумента „Не е наша работа да формираме политика за 2-3г. напред . Ние управляваме само текущо финансите. Така няма как да стане, дори няма никой да ни оцени – ще кажат ще изчакаме да имате прогноза за следващите 3 години как ще се движи икономиката“, каза още Лъчезар Богданов.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии