1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

БГ Бизнес

1 януари 2025г. е постижима цел

Членството на България в Еврозоната е повече от замяната лева с евро, това означава България да се присъедини към сърцевината на ЕС. Това заяви зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, който е в София и участва конференция "По пътя към еврото".

По думите му макар че страната ни няма да успее да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024г, трябва продължи да полага усилия, за да въведе единната валута от 1 януари 2025г.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му година преди неговата родна Латвия да въведе еврото, едва 40% от латвийците са одобрявали единната валута, 10 години по-късно одобрението достига близо 87 на сто.

Снимка: Ладислав Цветков

Зам. председателят на ЕК започна думите си в конференцията с подкрепа за Украйна. "Украйна трябва да спечели, защото тя воюва не само за себе си, но и за ценностите на целия ЕС", заяви Домбровскис и допълни, че освен инвазията, Русия води и хибридна война с дезинформация, която разколебава хората.

Снимка: Ладислав Цветков

Той допълни, че войната е довела до нестабилни цени и инфлация в целия свят. А тези външни фактори забавят България по пътя към еврото, но не бива страната ни да се разколебава, защото "еврото е остров на стабилност в тези бурни времена", заяви Домбровскис.

Снимка: Ладислав Цветков

"Знам, че пътят към еврото може да е дълъг и трънлив, но е за добро. Надяваме се България да завърши пътя към сърцевината на ЕС", зяви Домбровскис.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии