1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

БГ Бизнес

1 януари 2025г. е постижима цел

Членството на България в Еврозоната е повече от замяната лева с евро, това означава България да се присъедини към сърцевината на ЕС. Това заяви зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, който е в София и участва конференция "По пътя към еврото".

По думите му макар че страната ни няма да успее да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024г, трябва продължи да полага усилия, за да въведе единната валута от 1 януари 2025г.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му година преди неговата родна Латвия да въведе еврото, едва 40% от латвийците са одобрявали единната валута, 10 години по-късно одобрението достига близо 87 на сто.

Снимка: Ладислав Цветков

Зам. председателят на ЕК започна думите си в конференцията с подкрепа за Украйна. "Украйна трябва да спечели, защото тя воюва не само за себе си, но и за ценностите на целия ЕС", заяви Домбровскис и допълни, че освен инвазията, Русия води и хибридна война с дезинформация, която разколебава хората.

Снимка: Ладислав Цветков

Той допълни, че войната е довела до нестабилни цени и инфлация в целия свят. А тези външни фактори забавят България по пътя към еврото, но не бива страната ни да се разколебава, защото "еврото е остров на стабилност в тези бурни времена", заяви Домбровскис.

Снимка: Ладислав Цветков

"Знам, че пътят към еврото може да е дълъг и трънлив, но е за добро. Надяваме се България да завърши пътя към сърцевината на ЕС", зяви Домбровскис.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии