1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Хванаха един от най-издирваните крипто бегълци на Балканите

Финанси

Заподозреният е пътувал под фалшиво име с фалшиви документи

 

Полицията в Южна Корея съобщи, че До Куон, укриващият се бос, зад сриналите се криптовалути Luna и Terra, които изтриха от пазара 40 млрд. долара, е арестуван в Черна гора.

По-рано тази година американските регулатори обвиниха До Куон и неговата компания Terraform Labs в „организиране на измама с ценни книжа на крипто активи за милиарди долари“.

Южнокорейските власти издадоха заповед за арест му миналия септември, тъй като смятаха, че Terraform Labs е нарушила правилата на капиталовия пазар. Според последната информация властите издирваха крипто беглеца в Сърбия и дори изпратиха служители в Белград, за да преговарят, тъй като двете страни нямат договор за екстрадиция.

Снимка: Reuters
До Куон отрича, че се е укривал, но и никога не е разкривал местоположението си.

Новината за ареста му беше споделена първо от вътрешния министър на Черна гора Филип Аджич, който каза в Twitter, че "един от най-издирваните бегълци в света" е бил задържан на летището в Подгорица.

Аджич добави, че заподозреният е пътувал под фалшиво име с фалшиви документи.

В петък южнокорейската полиция потвърди, че заподозреният в Черна гора е Куон, след като отпечатъците му съвпадnaha с официалните записи.

Той е изправен пред обвинения в измами с ценни книжа, измами с електронни носители, измами със стоки и заговор.

Черна гора няма договори за екстрадиция със САЩ или Южна Корея.Куон и неговата компания многократно са твърдяли, че токените ще се увеличат и ще достигнат силни стойности, като са подвеждали инвеститорите относно стабилността на TerraUSD.

Стойността на токена и свързаната с него криптовалута Luna обаче падна почти до нула миналия май.

Това предизвика масова разпродажба на основни криптовалути като биткойн, етериум и тетър.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии