1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

МФ иска доходите от криптовалути да се облагат

БГ Бизнес

Българите трупат все повече пари в депозити

По данни на НСИ се наблюдава значителен ръст на наличностите по депозити в банките. За 2022 г. депозитите на домакинствата са били в размер на 72 млн. лева. За сравнение през 2021 г. те са били 66 млн. лева.

В същото време броят депозити на домакинстват намалява. Това, че означава, че по-малко хора влагат в депозити, но сумите, които вкарват са по-големи. Това стана ясно от доклада за предложени промени в данъчната политика на страната, обявен от Министерство на финансите.

Едно от предложенията на министерството касае облакагането на криптовалута. Основната цел на предложението е да се внесе допълнителна яснота по отношение на данъчното третиране на доходите от продажба на виртуални валути. Затова се предлага във връзка с определянето на облагаемия доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, в това число и виртуални валути, както и от търговия с чуждестранна валута да се приспадат 10 на сто нормативно определени разходи.

Снимка: iStock

Тази промяна ще стимулира физическите лица, реализирали изброените доходи, да ги декларират, тъй като по този начин ще се постигне по-голяма справедливост при определянето на дължимия от тях данък. 

Друго предложение е авансово внасяне на част от еднократната солидарна вноска за свръхпечалбите. По-рано през седмицата бе анонсирано, че такава вноска ще бъде изисквана с цел укрепване на бюджетните позиции.

33-процентата солидарната вноска на свръхпечалбите е временна мярка, подчертават от Министерството на финансите и предлагат тя да е валидна за втората половина на годината. За да има регулярност на постъпленията в хазната, както и при другите закони, ще има авансови вноски.

Намалена ставка за ДДС запазват бебешките храни, книжните изделия и настаняването в хотелите, но от списъка отпадат ресторантьорските и кетъринг услуги, както и услугите в спортните центрове. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии