1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Експерти съветват как да пестим от ток през лятото

Финанси

Не бива да действаме импулсивно, а разумно

Един от най-важните фактори за намаляване на енергийните разходи през лятото е увеличаването на ефективността на уредите за охлаждане. Важна стъпка като за начло е използването на електроуреди с висок енергиен клас.  

Ето още съвети как да пестим електроенергия през летния сезон:

Снимка: iStock

Повечето от нас използват климатик за охлаждане. Експерти обясняват, че не бива да действаме импулсивно, когато ни стане студено, например, и искаме да го изключим. При включване уредът консумира повече енергия отколкото във времето, в което работи на минимална мощност и поддържа постоянна температура. Ако излизаме обаче за няколко часа, по-ефективно е да спрем климатика, но ако се касае за 20-30 минути, със сигурност не е рентабилно решение.

През летните месеци най-ефективно е да поддържаме термостата на климатика на температура, достатъчно ниска, за да се чувстваме комфортно. Почивстването на запушен филтър също може да спести между 5 и 15% от потреблението на енергия и да поддържа устройството в оптимално състояние.

Вентилаторите използват приблизително 1/60 от енергията на един климатик. Таванните вентилатори намаляват нуждите от климатик, спестявайки до 40% електричество. Макар и да не понижават температурата на въздуха, те помагат за охлаждане на тялото и могат да се използват заедно с климатик.

Щорите помагат за поддържането на комфортни градуси в дома и увеличават ефективността на охлаждащите уреди. Поставянето на щори/сенник на огряваните части от апартамента ни може да направи охладителните системи с до 10 % по-ефективни. Разбира се, щорите трябва да бъдат спуснати в периодите с пряка слънчева светлина, за да се избегне затоплянето вкъщи. Така и охладителните системи няма да работят толкова усилено и съответно няма да консумират повече електроенергия.

Снимка: istockphoto.com

По отношение на другите електроуреди в домакинството съществуват още методи с енергийно ефективна стойност. Хладилниците не трябва да се поставят близо до източници на топлина като печка, например. Подгряването на водата в бойлера представлява около 18 % от енергията, консумирана в дома. Намаляването на температурата на бойлера може да помогне да пестим от тока. Пералнята също може да бъде оптимизирана. Оптимизирайте килограмите пране според тези на уреда – това не само ще ви спести енергия, но и ще перете по-рядко.

Да бъдем разумни в използването на електроенергията в дома е изключително важно, за да избегнем излишни разходи, а също така и да запазим по-дълго живота на самите уреди. В по-глобален мащаб допринсяме за опазване на околната среда и ресурсите на планетата ни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии