1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Акциите падат, а еврото достига 20-годишно дъно заради енергийни проблеми

Финанси
 

Еврото загуби 0,5% от стойността си и стигна до най-ниското си ниво от две десетилетия

Фючърсите на европейските акции се понижиха, докато еврото претърпя нов спад, след като Русия затвори „Северен поток“ и прекъсна огромни количества доставки на газ към Европа, което накара някои правителства да обявят спешни мерки за облекчаване на последиците от скока на енергийните цени, каза Reuters.

Еврото загуби 0,5% от стойността си и стигна до най-ниското си ниво от две десетилетия от 0,9900 долара, тъй като пазарите оцениха спада като голям риск от настъпването на рецесия в Европа.

Германия обяви плановете си да похарчи 65 млрд. евро за защита на клиентите и бизнеса от нарастващите разходи, докато Финландия и Швеция предложиха гаранции за ликвидност, за да поддържат енергийните компании отворени.

Цените на петрола скочиха заедно с всички останали енергийни продукти. Новините за предстоящи блокирания на заводи и фабрики поради нова вълна от COVID-19 в Китай само допринесоха за колебливите настроения на пазарите.

Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се понижи с 0,6%.

Уолстрийт се представи малко по-добре, след спада късно в петък, като фючърсите на S&P 500 се повишиха с 0,2%, а фючърсите на Nasdaq с 0,1%.

Енергийната криза е допълнително усложнение за Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като тя се среща тази седмица, за да обмисли колко да повиши лихвените проценти.

„ЕЦБ несъмнено ще реши да повиши лихвите тази седмица“, добави той. „Пазарите са близо до пълно ценообразуване при повишение от 75 базисни пункта, след като много служители на ЕЦБ казаха, че са склонни към това, въпреки че все още има вероятност да има дебат дали да бъдат повишени с 50 или 75 базисни пункта", казва Тапас Стрикланд, ръководител на пазарната икономика в NAB.

Очаква се Централните банки в Канада и Австралия също да повишат лихвените проценти тази седмица, докато председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и няколко други политици ще се появят и вероятно ще звучат злобно по отношение на инфлацията.

Въпреки че августовският доклад за работните места в САЩ показа някои добре дошли признаци на охлаждане на пазара на труда, инвеститорите все още клонят към увеличение от 75 базисни пункта. 

„Сега очакваме курсовете EUR/USD и GBP/USD да достигнат съответно 0,90 и 1,05 долара през следващата година, тъй като икономическото забавяне и шокът от търговските условия, засягащ региона, се отразяват негативно“, каза Йонас Голтерман, старши икономист в Capital Economics.

Британският външен министър Лиз Тръс каза в неделя, че ще предприеме незабавни действия през първата си седмица на власт, за да се справи с нарастващите сметки за енергия и да увеличи енергийните доставки, ако, както се очаква, ще бъде назначена за министър-председател в понеделник.

Силният долар запази златото на ниво от 1711 долара за унция.

Цените на петрола бяха подкрепени от очакванията, че цените на газа ще скочат в Европа по-късно през деня.

„В крайна сметка Германия ще трябва да намали потреблението на природен газ с 15%, за да не изпразнят газовите хранилища“, казаха анализатори от ANZ. „Рационирането на газа изглежда много вероятно, тъй като дори при 95% пълно съхранението ще продължи само 2,5 месеца.“

ОПЕК+ се среща в понеделник и е вероятно да запази квотите за добив на петрол непроменени за октомври, въпреки че някои източници не биха изключили малко намаление на производството, за да подпомогнат цените, които паднаха поради опасения от икономическо забавяне.

Брентът се покачи с 2,12 долара до 95,15 долара, докато американският суров петрол се повиши с 1,88 долара до 88,75 долара за барел.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5