Вятърен парк за половин милиард долара ще се строи в наша съседна страна

ESG

Ще се произвеждат 400 мегавата възобновяема енергия

 

Инвеститорът във възобновяема енергия Alcazar Energy Partners заяви, че е стартирал най-големия проект за вятърен парк в Северна Македония с инвестиция от поне 500 млн. долара под формата на дълг и собствен капитал, за да подпомогне производството на 400 мегавата възобновяема енергия, съобщава Reuters. 

Проектът в Щип, разположен на 75 км южно от столицата Скопие, е централна част от сделката, обявена на преговорите за климата COP28 миналата година, за ускоряване на прехода на страната от производство на електроенергия от въглища.

Строителството трябва да започне през втората половина на 2025 г. 

След като започне да функционира, проектът се очаква да увеличи почти пет пъти инсталирания вятърен капацитет на страната, да захранва над 100 000 жилища и да предотврати отделянето на над 670 000 тона вредни за климата въглеродни емисии годишно.

"Alcazar Energy разглежда Северна Македония като особено обещаващо място за инвестиции, отчитайки значителния й потенциал за развитие на възобновяемата енергия", се казва в изявлението на съоснователя на Alcazar Даниел Калдерон.

Благодарение на местоположението си и на мрежовите връзки с Гърция, България, Сърбия и Косово проектът трябва да помогне за намаляване на недостига на енергия и да подкрепи енергийния преход в целия регион. 

Финансирането ще се осъществява под надзора на Alcazar, която наскоро набра 490 млн. долара чрез Alcazar Energy Partners II, с подкрепата на американската Международна корпорация за финансиране на развитието и други публични и частни инвеститори.

 

Бизнес Видео Подкаст