1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Светът отбелязва Международния ден на Слънцето със събития за соларната енергия

ESG

Слънчевата енергия е един от най-безопасните и екологични енергийни източници за околната среда

Редица инициативи по целия свят започват днес, с които ще се чества Международният ден на Слънцето, съобщават световни агенции, цитирани от БНР.

Целта на събитията е да привлекат вниманието върху значението на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие. 

Слънчевата енергия е един от най-безопасните и екологични енергийни източници и не замърсява околната среда като изкопаемите горива, припомнят експерти.

Първият официален ден на Слънцето е отбелязан на 3 май 1978 г. Предложението за такава дата е на американския екоактивист Денис Хейс, който става известен като първия координатор на Деня на Земята.

Американският конгрес одобрява предложението му с резолюция и тогавашният президент на САЩ Джими Картър обявява Деня на Слънцето за официален празник. Решението е свързано със засилващото са екологично движение и търсенето на алтернативни енергийни източници.

През 1994 г. събитието се отбелязва в 22 страни по света и се превръща в международно. Въпреки че Денят на Слънцето тръгва от Съединените щати, водещият производител на соларна енергия днес е Китай.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии