1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Приехме единно зарядно устройство: Пак ли ще го сменим, ако след 5 години се появи по-добро? (ВИДЕО)

Приехме единно зарядно устройство: Пак ли ще го сменим, ако след 5 години се появи по-добро? (ВИДЕО)

От bTV Бизнес Новините питаме евродепутата Андрей Ковачев, дали новото единно зарядно в ЕС ще попречи на разработчиците да измислят нещо по-добро в бъдеще

"Спирате прогреса на разработките". Това беше едно от обвиненията на тех гиганта Apple, когато ЕС прие резолюция за общо зарядно от типа UCB-C и принуди компанията да пусне новия модел на iPhone 15 не с Lightning порт.

Идеята на новите правила бяха да улеснят европейските потребители и да им спестят пари. Но най-голямата полза е екологичната, защото единното зарядно би трябвало да сложи край на купищата кабели, които всеки от нас има в дома си.

След като промяната вече е имплементирана в устройствата на Apple, питаме евродепутата Андрей Ковачев, който беше част от Комисията по вътрешни пазари и защита на потребителите, приела решението, какво ще се случи след няколко години, ако все пак някоя компания открие по-добро решение за зарядните устройства и на какъв принцип ще бъде решено дали европейците ще заменят USB-C?

"В законодателния акт, който приехме за единното зарядно устройство, който не включва само мобилни устройства, но и лаптопи, е заложено, че ЕК е длъжна на няколко години да прави анализ на технологичното развитие и да предлага на законодателя друг стандарт, ако има такъв. Заложено е и за безжичното зарядно устройство. В момента ние не се съгласихме да има единен стандарт за безжичното зарядно устройство, защото технологията не е достатъчно напреднала", каза Коваче и допълни, че ЕС не е срещу иновациите и технологичния прогрес и ревизия ще се прави на 4 или 5 години.

По негови думи до този момент към ЕС не е подадено предложение за по-добър вариант на зарядното с кабел. 

Питаме Коваче от екологична гледна точка дали е възможно след 5 години, ако се появи по-добра опция, потребителите от ЕС да бъдат принудени да изхвърлят тонове зарядни USB-C и това да доведе до нов екологичен проблем. 

По негови думи, ако бъде измислена по-добра иновация, тя ще бъде преразгледана и според оценката на ЕК ще бъде взето решение, дали тази нова технология е по-добро решение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии