1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Създадоха фотоволтаик за дрехи- топли през зимата, охлажда през лятото

Създадоха фотоволтаик за дрехи- топли през зимата, охлажда през лятото

Как работи системата?

Комбинирайки гъвкава слънчева клетка с електрокалорично устройство, изследователите са създали захранвано със слънчева енергия облекло, което позволява на тялото да се адаптира динамично към промените в температурата на околната среда, стана ясно от информация на Американската асоциация за развитие на науката.

Новото устройство може да помогне за гарантиране на безопасността и комфорта на човешкото тяло при променливи температури на околната среда и дори да увеличи оцеляването в екстремни среди, като тези в космоса или на други планети. Облеклото е най-честият начин, по който хората регулират телесната си температура спрямо околната среда. Въпреки това, обикновено се фокусира върху поддържането на индивида топъл или прохладен.

Способността на облеклото да се адаптира към бързо променящите се температури на околната среда, особено в сурови среди като полярни региони, пустини или космос, където температурите могат бързо да варират между много горещо и много студено, остава предизвикателство за настоящите подходи към терморегулаторното облекло.

Тъй като слънчевите клетки са тънки и леки, могат да бъдат ламинирани върху неизползвани доскоро повърхности, обясняват инженерите от Масачузетския технологичен институт. Например – да бъдат интегрирани в платната на лодка, за да осигурят захранване, докато платноходката е в морето, да бъдат залепени върху палатки и брезенти или положени върху крилата на дронове, за да удължат и разширят обхвата на полетите.

Инженерът Циюан Уанг и неговите колеги представят целодневна, захранвана от слънчева енергия двупосочна терморегулираща система за облекло, способна бързо да реагира на различни сложни или бързи температурни промени в околната среда.

Системата et al. комбинира органичен фотоволтаичен модул с двупосочна електрокалорична единица в едно гъвкаво устройство, което може да бъде интегрирано в конвенционално облекло. Не са необходими допълнителни източници на захранване, тъй като устройството се захранва самостоятелно от слънчева светлина. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии