1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Разсад сред бетона - какво е походящо да засадим в градски условия?

Разсад сред бетона - какво е походящо да засадим в градски условия?

В Студентски град е една от първите споделени зеленчукови градини в столицата

Как се прави разсад в градски условия разказва в рубриката "Зелени минути" в предаването "Преди обед" по bTV Наташа Маринова. 

Тя има дълги години опит в градското градинарство и казва какви растения са подходящи за засаждане в момента. 

В Студентски град се намира една от първите споделени зеленчукови градини в София.

През този месец е подходящо да се засадят балконски чери домати. Как става това?  

Избира се контейнерче, пробиват се дупки на дъното за дренаж, смесва се органична почва и тор от калифорнийски червеи. Това се налага, защото в почвата има храна за не повече от 3 седмици. Слага се етикет какво садим, кога е посадено и т.н.  

В градски условия е много сухо и трябва да има около 1 см почва върху семето. За тези месеци най-подходящи растения за разсад вътре са домати и пипер, за навън - всякакви листни - лук, марули, рукола, магданоз, билки, цветя. 

След като поникне, растението трябва да се постави на светло място. Стълблото му се затрупва с пръст, докато то образува стабилна коренова система. През юни се очаква растенията, засадени сега, да имат плод. 

Какви проблеми могат да възникнат? 

Най-големият проблем, с който се сблъскват новите градинари, е поливането. Много често се преполиват растенията и те се разболяват. 

Между поливанията се оставя да изсъхва почвата иначе растенията не могат да виреят. 

Свелината - докато поникне растението, то може да бъде, където поискате. След като поникне обаче, трябва да бъде изнесено на светло и хладно.  

Хранителни вещества - ако не сте добавили тор от калифорнийски червеи при засаждането, след 3 седмици трябва да започнете да му осигурявате хранителни вещества. 

Много често от другите растения идват насекоми, които са много опасни за растенията. Добре е да използваме естествени природни средства като ферментирала коприва например.

Може да пръскате растенията с отвара от коприва. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии