1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Планетата на вейповете: Проблемът с отпадъците от електронни цигари и какво можем да ползваме пак

Планетата на вейповете: Проблемът с отпадъците от електронни цигари и какво можем да ползваме пак
 

Тъй като техните батерии и платки се развалят, вейповете отделят токсични химикали в околната среда

Вейповете за еднократна употреба – които издържат около 600 „дръпвания“ – съдържат ценни материали като литиеви батерии и мед, както и пластмаса, което означава, че се класифицират като отпадъчно електрическо и електронно оборудване.

Потребителите трябва да ги изхвърлят в специални кошове за електронни отпадъци или да ги връщат в магазина, от който са закупили устройството. Но мнозина не знаят това.

Изпарителите за еднократна употреба са голям проблем – всяка година изхвърляме достатъчно от тях, за да покрием 22 футболни игрища. Може да се нарекат еднократни, но все пак трябва да се рециклират.

Само три четвърти от хората във Великобритания казват, че не рециклират своите вейпове, които съдържат коктейл от ценни и опасни материали. Всяка седмица във Великобритания се изхвърлят повече от 1,3 млн. вейпове за еднократна употреба, според проучване на организацията за рециклиране на електронни отпадъци Material Focus.

Електронните цигари за еднократна употреба съдържат ценни материали като алуминий, литий и неръждаема стомана – всички материали, които могат да се използват за други функции, като например производството на автомобили. Пластмасата също е годна за рециклиране.

Защо вейповете са толкова трудни за рециклиране?

75% от потребителите във Великобритания признават, че „никога“ не рециклират използваните си устройства, според ново проучване на Green Wings Project.

Тъй като техните батерии и платки се развалят, вейповете отделят токсични химикали в околната среда, докато корпусът им се смила във вредна микропластмаса. Ако се повредят, когато бъдат изхвърлени, литиевите батерии могат да причинят пожари в заводите за изхвърляне на отпадъци.

И не само вейповете заемат място в депата и увреждат околната среда. Нерециклирането на лития и други ценни части като медта в тях също представлява вид отпадъци предвид търсенето на тези метали в нашия бързо електрифициращ се свят.

Средно вейповете съдържат 0,15 г литий. 1,3 милиона устройства, изхвърлени в страна като Великобритания всяка седмица, добавят до 10 тона литий годишно. Това е еквивалентът на лития в батериите в 1200 електрически превозни средства, казва Euronews Green. 

На теория търговците на дребно носят отговорността да ви помогнат да изхвърлите електронните отпадъци като вейпове. Когато има екологичен проблем, има множество предприемачи, които се появяват, за да го решат.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

bTV Media Group с престижно отличие в конкурса

bTV Media Group с престижно отличие в конкурса "ESG Awards" на PwC

TV Media Group развива активно ESG стратегията си чрез намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда; поставяне на хората в центъра на всичко; създаване на отговорно съдържание; почтено и прозрачно управление

Галерии