1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Тези градове може да останат без вода до няколко седмици

ESG

На места вече е въведено ротационно спиране на водата

 

В Мексико Сити все повече жители наблюдават как крановете им пресъхват с часове на ден. Дори когато водата потече, тя често е тъмнокафява и мирише. Бивш политически лидер призовава обществеността да „приоритизира основните действия за оцеляване“, тъй като ключовите резервоари на града пресъхват, пише FastCompany. 

 

Междувременно южно от колумбийската столица Богота нивото на водата в резервоарите пада също толкова бързо, а градската управа е въвела ротационно спиране на водата. Кметът моли семействата да се къпят заедно и да напускат града през почивните дни, за да намалят потреблението на вода.

Снимка: Деница Томова

Мерките са предприети в момент, когато така нареченият топлинен купол, разположен на върха на Мексико, чупи температурни рекорди в Централна Америка, а Централна и Южна Америка са подложени на суша, предизвикана от климатичния феномен Ел Ниньо, който периодично води до изключително сухо време в Южното полукълбо. 

 

Засушаванията в региона стават все по-интензивни благодарение на по-високите зимни температури и дългосрочното засушаване, подхранвано от изменението на климата. Сегашният сух период е довел до съкращаване на речните системи в Мексико и Колумбия и до понижаване на нивото на водата в резервоарите, които захранват растящите градове. 

Длъжностните лица в двата града предупредиха, че през юни водните им системи могат да достигнат „нулев ден“, в който ще се сринат напълно, ако жителите не намалят потреблението.

 

Като предупреждават за потенциалната опасност от нулев ден във водната система, двата града се позовават на известния пример на Кейптаун, Южна Африка, който през 2018 г. влезе в световните заглавия, когато почти свърши водата. Градът беше на месеци от пълен срив на резервоарната си система, когато организира безпрецедентна кампания за повишаване на обществената осведоменост и въведе строги такси за потреблението на вода. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии