1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Използването на климатици в Европа се е увеличило повече от два пъти от 1990 г.

Използването на климатици в Европа се е увеличило повече от два пъти от 1990 г.

Проучване показва, че броят на домакинствата с климатик, е по-висок в по-богатите страни

 

Европейците може да са склонни да не използват климатични системи, но продажбите на климатици и термопомпи растат стабилно, особено в южните страни на континента.

В културно отношение европейците все още се съпротивляват на климатиците, казва Euronews Green. Цифрите обаче показват, че употребата на климатик непрекъснато се е увеличила на континента, тъй като температурите са се повишили от началото на миналия век.

Снимка: iStock

Според последния доклад по темата на Международната агенция по енергетика (IEA), публикуван през 2018 г. и базиран на данни от 2016 г., Европейският съюз разполага с много по-малко климатици от Китай или САЩ. Има по-малко климатични единици като цяло (96,5 милиона) и по-малко единици на 1000 жители (около 20 броя на 1000 жители).

През 2016 г. само в три държави се съдържат трети от световните климатични системи: Китай, САЩ и Япония. През 2022 г. степента на навлизане на климатизацията е 90% в САЩ и само 19% в Европа.

В своите прогнози за Европейския съюз IEA прогнозира 130 милиона единици, инсталирани до 2023 г. и изчислява, че броят може да се учетвори на континента до 2050 г.

Снимка: iStock

Една специфична характеристика на европейския пазар в сравнение с този на другите страни в доклада на МАЕ е, че климатиците са инсталирани за първи път в търговски сгради като офиси, а не в частни домове.

Според IEA климатизацията се развива по-бързо на вътрешния пазар, отколкото в търговските сгради. Въпреки това, инсталирането на климатик често остава малък лукс.

Снимка: iStock

Проучване, проведено в 16 страни от четирима изследователи от университетите Бъркли в САЩ и Манхайм в Германия, показва, че като цяло броят на домакинствата, които инсталират климатик, е по-висок в по-богатите страни и се увеличава по-рязко сред по-богатите домакинства.

Цената на инсталацията е една пречка, увеличаването на сметките за енергия, след като климатикът е включен и работи, е втора пречка.

Снимка: iStock
Порочният кръг на климатика

Повишеното използване на климатик има три ефекта през целия жизнен цикъл на климатичната единица, от производството до доставката, употребата и рециклирането:

  • Увеличаване на консумацията на енергия;
  • Увеличаване на парниковите газове;
  • По-топъл въздух, особено в градовете.

Според Международната агенция по енергетика (IEA) в момента климатиците са отговорни за отделянето на около един милиард тона въглероден диоксид годишно от общо 37 милиарда тона, емитирани емисии по света.

Нуждата от охлаждане на сгради се е учетворила между 1979 г. и 2022 г. в Европейския съюз и става все по-очевидна в северната част на континента.

Според Евростат въздушното охлаждане в момента представлява едва 0,5% от крайното потребление на енергия от европейските домакинства. Този дял варира в зависимост от географското местоположение на страните и тяхното излагане на високи температури:

Снимка: iStock

Те са изчислили, че температурата по улиците на Париж ще се повиши с 2,4°C през нощта, ако всички климатизирани сгради в града поддържат вътрешна температура от 23°C по време на деветдневна гореща вълна от 38°C.

Тази гореща вълна на свой ред ще подтикне използването на климатици, в порочен кръг, който може да подскаже, че трябва да изоставим охлаждането на сградите завинаги.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии