1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Кой е собственик на единствения водороден електромобил в България? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кой е собственик на единствения водороден електромобил в България? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Πъpвaтa вoдopoднa cтaнция в Бългapия зaпoчвa paбoтa в София днес 10 май 2024 г.

 

Регистрацията на първия в България водороден електромобил е факт и от март 2023 г. негов собственик е Института по електрохимия и енергийни системи на БАН. 

Електромобилът е с марка Hyundai Nexo е закупен по процедура за обществена поръчка с цел да подпомогне създаването на научноизследователската инфраструктура за съхранение на енергия и електромобилност.

Цената на подобен автомобил започва от 138 000 лв.

Hyundai Nexo – единственият водороден автомобил у нас

Задвижването на Hyundai Nexo се осъществява от електрически двигател с мощност 120 kW и максимален въртящ момент от 395 Nm. Енергията за движение, както и за всички консуматори в автомобила, се произвежда от горивна клетка с мощност 95kW. Продукт на електрохимичната реакция в нея между водорода, доставен от резервоари на борда на автомобила и кислород от околния въздух е само вода.

За осигуряване на необходимата максимална мощност в динамичен режим, автомобилът разчита на литиево йонна батерия с малък капацитет 1,56 kWh и мощност 40 kW. Зареждането на батерията се осъществява от горивната клетка или в режим на рекуперация

Водородният електромобил с горивни клетки е с нулеви емисии, както на вредни вещества, така и на въглероден диоксид.

Необходимият за Hyundai Nexo водород се съхранява в три резервоара (по 52,2 литра всеки) разпределени под втория ред седалки и пода на багажника, като времето на зареждане с водород е съизмеримо с това на автомобилите с конвенционални горива.

Каталожният пробег с едно зареждане е до 660 километра, но през 2021 г. в Австралия е поставен рекорд от 887,5 километра. Максималната скорост е електронно ограничена  до 179 километра в час.

Къде е първата българска водородна станция за зареждане

Сред основните предизвикателсва пред водородната мобилност беше липсата на зарядна инфраструктура. Мрежите от зарядни водородни станции по света са в начален етап на изграждане, а в България изобщо не разполагаше с такива зарядни станции.

Първата водородна зарядна станция в България и дори в региона ще бъде официално открита на 10 май. Тя се намира на ул. „Искърско шосе“ 11, с вход откъм ул. "Мюнхен", съобщават от Българската академия на науките (БАН), която разработва проекта.

Станцията е част от полевата лаборатория "Интегрирани енергийни системи" на Център за компетентност "Хитмобил" с водеща организация Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) „Акад. Евгени Будевски“ към БАН. Проектът е финансиран по приоритетна ос 1 "Научни изследвания и технологично развитие" на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, част от политиката на сближаване на ЕС.

С новата зарядна станция в България реално се поставя началото на водородната електрическа мобилност у нас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии